fbpx Skip to main content
Айфеловата кула – символът на Париж

Айфеловата кула – символът на Париж

През 1889 г. Франция е домакин на Световното изложение (Exposition Universelle International) по случай стогодишнината от Френската революция (1789). През 1886 г. е обявен конкурс за архитектурни и инженерни проекти, които да определят архитектурния облик на изложението. Над 100 претендента дават своите идеи за паметника, който да бъде построен в парка „Марсово поле“ (Champs-de-Mars). Комитетът избира план за 300-метрова желязна кула, внесен от Густав Айфел и неговите сътрудници. Оригиналната идея за кулата принадлежи на инженера Морис Кьохлен.

Maurice_koechlin_pylone
Първоначалната скица на Морис Кьохлен

Строителството започва на 28 януари 1887 г. и приключва на 31 март 1889 г. Първоначално кулата е посрещната с голям скептицизъм и е реализирана като временна изложба с идеята да бъде разглобена през 1909 г. За изненада съоръжението има огромен успех и до края на годината са изплатени повече от три четвърти от разходите по строителството. Благодарение на невероятната си за времето височина (324м), тя бързо намира приложение в радиотелеграфната техника, като през 1908 г. от нея е излъчено първото радиосъобщение на голямо разстояние. Кулата намира приложение и в науката – немският физик Теодор Улф сравнява нивата на радиация при основата и при върха на кулата и така открива съществуването на космическите лъчи. Постепенно хората забравят първоначалния си скептицизъм и кулата се превръща в символ на града.

Building-the-Eiffel-Tower

 

Днес Айфеловата кула се смята за едно от най-големите чудеса на архитектурата и е предпочитана дестинация на туристите от цял свят.

5083934468_ea44cd4c63_b

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.