fbpx Skip to main content
Алфонс Муха – бащата на Ар Нуво

Алфонс Муха – бащата на Ар Нуво

Алфонс Мария Му̀ха (Alfons Maria Mucha, Alphonse) (24 юли 1860 г. — 14 юли 1939 г.) е виден чешки живописец, плакатист, декоратор, приложник, един от създателите на стила Ар Нуво. Известният артист е роден в градчето Иванчице, област Моравия в Чешката република.

Alfons_Mucha_Selbstporträt
Автопортрет

Макар да е имал сериозни певчески заложби, които му позволяват да продължи образованието си в гимназия, рисуването остава негово главно занимание от детстките години до смъртта му. В началото на кариерата си работи в столицата на Моравия – Бърно, главно като декоратор и художник на театрални декори.

cover-composed-by-mucha-for-the-french-literary-and-artistic-review-la-plume-1898
Заглавната страница на популярното списание “Ла Плюм” дело на Алфонс Муха.

През 1879 г. се мести във Виена, където започва работа в една от големите компании за театрални декори и паралелно с това продължава артистичното си образование. Когато през 1881 г. пожар напълно разрушава бизнеса на работодателя му,  Алфонс Муха се завръща в Моравия където започва работа като декоратор на свободна практика и портретист.

lance-parfum-rodo-1896
Рекламен плакат на парфюм “Родо”.

Когато граф Карл Кхуен наема Муха за декоратор на замъка Хрушовани Емахов, той бил толкова впечатлен от таланта на младия художник, че се съгласява да спонсорира образованието му в известната Мюнхенска Академия по Изобразително изкуство. Шест години по-късно, Алфонс Муха се премества в Париж, продължавайки да изучава изобразително изкуство в академиите Жулиан и Колароси, и издържайки се с рисуване на рекламни илюстрации за различни списания. През 1894 г. Муха печели конкурс за рекламен плакат на пиесата „Жизмонда“ с участието на Сара Бернар – примата на парижкия театър по това време.

Gismonda
Плакатът за представянето на “Жизмонда” с участиета на Сара Бернар.

Мадам Бернар остава толкова доволна от резултата, че подписва шестгодишен договор с Алфонс Муха. Впоследствие Муха създава множество картини, плакати, реклами, илюстрации, театрални декори и дори дизайн на бижута. Неговият стил става известен като Ар Нуво (от френски „Ново изкуство“). В творбите му често фигурират образите на красиви млади жени, облечени в свободни рокли в неокласически стил, заобиколени от цветя, образуващи ореол зад главите им. В контраст с установените традиции по онова време, Муха е ползвал бои в меки пастелни цветове.

Bosanski-paviljon1
Павилионът на Босна и Херцеговина на световното изложение в Париж през 1900 г., дело на Алфонс Муха.

През 1900 г. на световното изложение в Париж, Муха е главен декоратор на павилиона на Босна и Херцеговина и отделно помага за оформянето на павилиона на Австрия. Оттук насетне много художници започват да имитират стила му. Интересен факт е, че самият Алфонс Муха винаги се е опитвал да се разграничи от стила Ар Нуво, създаден от него. Той настоявал, че творбите му са изцяло продукт на Чешкото изкуство, а не на господстващите модни тенденции.

Paris_Exposition_Austrian_Pavilion,_Paris,_France,_1900
Входът на австрийския павилион на изложението в Париж през 1900 г.

Той е бил привърженик на идеята, че изкуството съществува само за предаване на духовни послания и нищо повече. Първият музей, посветен на живота и делото на Алфонс Муха, се намира в бароковия дворец „Каунички“, в самото сърце на град Прага. Тук могат да се видят над 100 експоната (картини, фотографии, скици и литографии) на големият художник.

muzey-alfonsa-muhi-
Музеят на Алфонс Муха в Прага.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.