fbpx Skip to main content
Базиликата “Св. Франциск” в Асизи

Базиликата “Св. Франциск” в Асизи

Асизи е китно градче, сгушено в сърцето на централна Италия, запазило духа на Средновековието. Това е най-святото място в Италия след базиликата „Свети Петър“ в Рим и е вторият поклоннически център в страната.

assisi1

Това е родното място на Св. Франциск Асизки (1181-1226 г.), където светецът е избрал да бъде погребан. Сан Франческо, както го наричат италианците, е основател на Францисканския орден, канонизиран е за светец едва две години след смъртта му, обявен за покровител на Италия.

Още същата година започва строежът по волята и под покровителството на тогавашния папа Григорий IX. Първият камък е положен лично от папата на мястото, избрано от Франциск, наричано „хълма на ада“, защото там погребвали осъдените престъпници. След като приема мощите на светеца, мястото е прекръстено на „райския хълм“.

Basilica_of_StFrancis_Assisi
Базиликата Св. Франциск от Асизи

Първият градеж е сравнително скромен, в духа на францисканските разбирания за бедност, в романски стил, завършен само за две години. Но прииждащият народ и тщестлавието на папската власт определят да бъде започнато веднага изграждането на още една, по-голяма църква върху първата, този път в по-модерния готически стил, която бива завършена само след шест години и осветена през 1253 г. от папа Инокентий IV, който я поставя под прякото управление на папската институция. Така базиликата ясно определя двойствената си функция: долната църква играе роля на погребална крипта, където се съхраняват мощите на светеца и на четирима негови спътници, канонизирани като блажени, а горната църква е място за молитва, съдържа папски параклис и манастир.

1280px-001_Upper_Basilica_in_Assisi
Част от стенописите в горната църква

През следващите сто години всички вътрешни стени на двете църкви са изписани, което превръща базиликата в библия на непросветените, илюстрирайки подробно епизоди от живота на Св. Франциск, от Стария и Новия Завет.

Не се знаят имената на архитектите, художниците също не са се подписвали, но документите и стила на майсторите свидетелстват, че на най-престижния строеж на онова време са работили най-добрите майстори: от римската школа – Пиетро Кавалини и Якопо Торити, от флорентинската школа – Чимабуе и Джото, от сиенската школа – Пиеро и Амброджо Лоренцети, Симоне Мартини.

Assisi_Altare_Basilica_inferiore
Папския олтар

Тези и много други творци създават шедьоври, които превръщат базиликата „Св. Франциск“ в Асизи в една от най-значимите художествени галерии в Италия и в света. Сегашният вид на базиликата е резултат от многобройни преустройства. През 1239 г. е завършена и високата камбанария, от която седем камбани огласят широката долина около Асизи. Най-голямата камбана, наричана галено Франческа, има диаметър 165 см., стените й са с дебелина 13 см. и тежи 2800 кг.

UpperChurchInterior

Съдбата изпраща много изпитания на светинята. Ограбвана е два пъти от французите през 1810-1814 г., които я затварят. Открита е отново за служби едва през 1927 г. През 1997 г. силно земетресение събаря част от тавана и нанася тежки повреди на безценните стенописи.

Tomb
Криптата в долната църква, където са положени  мощите на Св. Франциск.

Италия се мобилизира, 600 студенти пресяват 150 000 фрагмента от съборената мазилка, каталогизират ги и с компютър напасват надробените фрагменти. С 60 000 часа труд и 37 милиона евро реставрацията е завършена за рекордно време до 2006 г.

Тук може да бъде намерена и българска следа – в горната базилика са се венчали цар Борис III и царица Йоанна, в нея е и гробът на царица Йоанна, в чест на която главният булевад на Асизи се нарича „Джованна ди Савоя, регина деи булгари“.

Базиликата по традиция често приютява срещите на християнската младеж, такава среща ще има и през 2016 г. в рамките на извънредния Юбилей, обявен от папата, приел името на най-почитания светец в Италия – Св. Франциск от Асизи.

SanFrancescoBasilicaAssisiUpperChurch

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.