fbpx Skip to main content
Безбройните пазари на Париж

Безбройните пазари на Париж

Където и да отидете в Париж, наблизо има пазар. На брой те са повече от 90, всеки един – със собствен облик и стил. През уикенда, дори и в снобските квартали като Отьой и Трокадеро парижаните грабват кошниците и се отправят към пазара. Пазаруването е социално събитие и потвърждение – сякаш е нужно – затова колко важно място заема храната във френската култура. Повечето сергии са навън и работят сутрин два-три пъти седмично; на някои улици работят по цял ден (обикновено с дълга обедна почивка) и са разположени в покрити сгради.

market

Ето и четирите от най-добрите. В западен Париж Marche President Wilson (сряда и събота сутрин) заема по-голяма част от централната пешеходна улица, носеща същото име. Музеят за модерно изкуство се намира от едната страна, а от другата са градините на Музей „Галиера“.

Marche President Wilson
Marche President Wilson

Пазарът е луксозен и безспорна звезда е Жоел Тибалт с огромната си сергия отрупана с гигантски зелени салати, огромни вързопи с моркови, цвекло и подправки. Той снабдява много от водещите готвачи с продукти от Carrieres-sur-Seine, само на 15 км от Париж. Освен че отглежда редки френски сортове зеленчуци, особено моркови, той обогатява асортимента с mibuna, shungiku и други видове екзотични азиатски листа.

Joel 2
Жоел Тибалт

Младите “bobo” (буржоазни бохеми) от района Batignolles се стичат към Marche Biologique des Batignolles (събота от 9-15 ч.), пазар за органични продукти на булевард Batignolles. Той действа благотворно, земно и дори образователно: има кошара с гъски и други отглеждани в птицеферма животни, които привличат тълпа от малки деца. Сергиите са изпълнени със зеленчуци, домашно приготвени сладка, органична риба и месо и кози сирена, които изглеждат така, сякаш идват директно от някоя ферма.

marche-couvert-des-batignolles-primeur-paris_jadoremonmarche
Marche Biologique des Batignolles

Под дърветата на площад Монж в Латинския квартал има компактен и изискан пазар, който няма нищо общо с туристическия в близост на rue Mouffetard. За местните голяма атракция представляват щандовете за хранителни продукти на Marche Monge (сряда, петък и неделя сутрин). Има специалист по алпийските сирена и планинските шунки, а обикновено може да се види и димящ казан с кисело зеле. Вкусът на любителите на плодове също е задоволен няколко градинари на биопродукти от Il de France и доставчик на чудесни ябълки от Picardy.

Marche-Monge-Paris-fruit-and-vegetable
Marche Monge

Близо до Бастилията, на rue d’Aligre – Marche Beauvau е известен в цял Париж с ниските си цени и закачките на продавачите. Наблизо се намира закрития пазар, който за разлика от другия е по-задрямал. Тук има добри месарници, италиански  деликатеси и няколко щанда с корсикански продукти. Отвън на Place d’Aligre има също и малък битпазар – единственият в центъра на Париж.

marche-aligre-75012-paris-east-village-2
Marche Beauvau

„Аз обичам малките пазари като rue Poncelet, където предлагат невероятна Daguerre Maree риба. На пазара rue Montorgueil  има изключителен майстор на сирена.“

Стефани Лю Келек, шеф в хотел Prince de Galles

Daguerre Maree
Daguerre Maree
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.