fbpx Skip to main content
Белгиецът, влюбен във Франция

Белгиецът, влюбен във Франция

Жак Брел е роден е на 08.04.1929г. в Брюксел. Автор, певец, режисьор – белгиец по произход и франкофон. Много от почитателите му са убедени, че е французин.

Като дете не е бил силен ученик с изключение в часовете по френски език и литература. Бил е привлечен от театъра и често е участвал в ученически театрални пиеси.

През 1951г. се жени за Тереза Миченсен. От тази връзка се раждат две момичета – Шантал и Изабел

След 1952г. създава своите първи песни, които пее само пред най-близките си хора, а по-късно започва да ги представя и в брюкселските кабарета. Тези песни са доказателство за лирическата сила на текстовете му. Особено впечатляващи са сценичните изпълнения на творбите му. Само за една година той вече е излизал на сцена 78 пъти. Напуска белгийската столица и отива сам в Париж . Там е привлечен от Жак Канети, откривател на таланти, който по това време е представител на “Philips”.

Белгиецът, влюбен във Франция - Руал Травел 1

През 1955г. цялото му семейство се премества и заживява в Монтрьо. Много често Жак Брел пее с благотворителна цел и Жорж Брасен  /негов близък приятел/ му дава прозвището “l’abbe Brel”/милостивия Брел/.

Постепенно той намира своята публика и започва периодът на големия успех на неговите спектакли. През 1957г.   получава голямата награда  на академията “Charles Cros”. През 1958г. е грандиозният успех на  Жак Брел в зала “Олимпия” в Париж. От този момент турнетата следват едно след друго, а певецът достига до истинската слава.

Белгиецът, влюбен във Франция - Руал Травел 2

През 1966г. решава да прекрати певческата си кариера и се отдава на режисиране на филми.

Белгиецът, влюбен във Франция - Руал Травел 3

Жак Брел има голям успех и придобива популярност в САЩ и във Великобритания. Неговите песни са преведени на английски език и са записани  от Дейвид Боуи, Скот Уолкър и др.

През 1974г. заболява от рак на белите дробове. През 1977г. се връща в Париж и създава последния си албум, който може би е най-вълнуващият в неговата дискография.

Умира на 09.10.1078г., погребан е в Хива Оа на Маркизките острови до гроба на Пол Гоген.

Сред най-популярните песни на Жяк Брел си остава   Ne me quitte pas / Не ме напускай /

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.