fbpx Skip to main content
Берлин – многоликият мегаполис

Берлин – многоликият мегаполис

Каним се да посетим Берлин този юли. Подготвяме ви за страхотната ни екскурзия с повече информация за берлин – вижте я и стягайте багажа!

Разположен в Източна Германия на около 70 км западно от границата с Полша, Берлин е изцяло заобиколен от федералната провинция Бранденбург. По някогашната Варшавско-Берлинска ледена долина днес е разположено коритото на река Шпрее.

В дългогодишната си история градът многократно е обявяван за столица – на Кралство Прусия, на Германската империя, на Ваймарската република и на Третия Райх. След Втората световна война градът е разделен и Източен Берлин се превръща в столица на ГДР. На 3 октомври 1990 г. градът е избран за столица на обединена Германия.

Днес Берлин е един от най-големите градове в Европа, наброяващ над 3 500 000 жители, а по площ е осем пъти по-голям от Париж.

След падането на Желязната завеса, Берлин се превърна и в един от най-туристическите градове в Европа, в който хората прииждат, за да видят неистовото строителство след промените, да видят митичния чек пойн Чарли, да си представят къде е вървяла стената, но и да се насладят на старата архитектура на града, да се разходят по “Унтер ден линден” – берлинското “Шанз-Елизе”, да се насладят на едни от най-богатите музеи в света, събрани на Острова на музеите…

Берлин
Берлин

Едни от най-известните в цял свят символи на Берлин са Бранденбургската врата, Берлинската стена, Райхстагът и Колоната на победата.

Бранденбургската врата е построена през 1791 г. като триумфална арка. Тя е единствената съхранена от градските порти на германската столица. Първоначално е наричана „Портата на света“. Състои се от 12 дорийски колони – по шест от всяка страна. Вратата е увенчана с триумфалния впряг на богинята на победата Виктория.

Бранденбургската врата
Бранденбургската врата

През 1961 г. в разгара на Студената война Бранденбургската врата е затворена и вградена в издигнатата Берлинската стена, която разделя Берлин на две части –източна и западна.

На 9 ноември 1989 г. „Стената на срама“, символизираща желязната завеса между Изтока и Запада, пада и Германия е отново обединена. Единственото, което напомня за разделението е една тънка павирана линия.

Берлин е свидетел на едни от най-важните събития от европейската история
Берлин е свидетел на едни от най-важните събития от европейската история

Райхстага е друга емблематична сграда в Берлин. Там се е помещавал парламента на Германската империя. Днес в нея се намира модерния германски парламент – Бундестага. В архитектурно отношение сградата впечатлява с оригиналния си купол от стомана и стъкло.

Райхстага
Райхстага

Незабравим символ на града е и Колоната на победата. Паметникът представлява масивна колона, на върха на която е поставена висока 83 м статуя на богинята Виктория.

Колона на победата
Колона на победата

Берлин е световен град с огромно културно, научно и политическо значение. Той е едно от средищата с най-много висши училища и научно-изследователски институти в Европа. Немската столица официално е призната и за един от градовете с най-много музеи в света. Кварталът, наричан „Островът на музеите“ е част от международното културно наследство на ЮНЕСКО, което безспорно се дължи на множеството реставрирани сгради.

Държавната библиотека
Държавната библиотека

Германската столица с пълно право е сред най-популярните туристически дестинации в Европа. Посетете я още това лято!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.