fbpx Skip to main content
Le Beaujolais nouveau est arrivé – Новото Божоле дойде!

Le Beaujolais nouveau est arrivé – Новото Божоле дойде!

Всяка година в края на ноември това възклицание огласява вече не само цяла Франция, но и целия свят. В първите секунди на третия четвъртък от месеца милиони бутилки от младото вино, което току-що е станало, се отварят нетърпеливо по всички краища на света. Тази година датата на очакваното събитие е 19 ноември.

Божолето е младо вино, което се пуска за продажба само шест седмици след края на гроздобера, винаги в третия четвъртък на ноември. По цял свят този ден се е превърнал в очакван празник на Божолето и започва с фразата, която го ознаменува “Le Beaujolais Nouveau est arrivé!” (на френски: “Новото Божоле дойде!”). По традиция Божоле нуво трябва да се изпие до Коледа, така че от 19 ноември ни остават само 36 дена, за да му се насладим. Традицията да се консумира божоле е от 70-те години на XX век. Преди това виното се е изчаквало малко повечко преди да се отворят първите бутилки. Закон от 1951 г. например постановява, че новото вино не трябва да се пие преди 15 декември. От 1967 г. датата се измества на 15 ноември поради настояване на винарите. Едва през 1985 г. датата на пускането в продажба на новото вино е фиксирана на третия четвъртък на ноември, поради факта, че 15 ноември понякога се е падало в събота и неделя, когато много от локалите са били затворени.

Божоле нуво е червено вино, произвеждано от сорта грозде гаме във френския регион Божоле, Бургундия. Областта Божоле се радва на над 22 000 ха лозя по гранитните хълмове на юг от Макон в Южна Бургундия. През ноември хълмовете на областта за няколко дни се превръщат в сърцето на винарския свят. От 70-те години до днес търговци и ресторантьори буквално се надпреварват да транспортират възможно най-бързо новото вино с мотори, камиони, хеликоптери, за да достигне крайната дестинация. Да бъдеш първият, който предлага от новата реколта Божоле, се е превърнало в престижно състезание. Не бива да се забравя, че само допреди няколко седмици това вино е тежало по лозята във вид на чепки грозде. Но след експедитивен гроздобер, бърза ферментация и моментално бутилиране, то е в уреченото време, по местата, където го очакват.

Божоле нуво няма претенции да е качествено вино. То е семпло вино, направено да се изпие бързо, докато по-качествените вина на областта бавно отлежават и подобряват вкуса и аромата си. То се характеризира с розово-виолетов оттенък и силно изразен плодов вкус. Поднася се леко охладено с темепература около 13°C. Но младото вино определено има свой стил и своя емоционалност. Винените сноби заклеймяват Божолето с присъщата си надменност, като изтъкват, че напитката може да се нарече вино само с много условности и няма почти никакви достойнства. Други обаче с нескрито удоволствие пресушават бутилката с това наистина пивко, плодово и весело омайно вино, чиито аромати понякога напомнят на бонбони и малини, а друг път на виолетки, ябълки или боровинки. И вместо да натоварват с високи очаквания младото вино, те просто се включват в празника и се отдават на веселяшкото, младежко и някак щастливо опиянение, което то създава.

До 70-те години на XX век младото Божоле се предлагало в късна есен от местните производители буквално за жълти стотинки като вино за наздравици – за да се отпразнува края на гроздобера. На него са се наслаждавали основно многобройните хора на изкуството в бистрата на Лион, но след края на Втората световна война то намира път към Париж, където с него постепенно се запознават и чуждите посетители. Днес ежегодно се произвеждат около 45 милиона литра от него, което е близо половината от всичкото произведено бургундско вино. Над 50% от виното се изнася, като най-големите пазари са Германия и Япония, следвани от САЩ и Русия. В Япония, където са големи фенове на Божолето, дори се хвалят, че поради часовата разлика опитват новото вино преди французите.

Възходът на Божоле нуво се свързва с един от известните френски производители от Божоле – Жорж Дюбоф, наследник в една от най старите винарски фамилии в региона, неуморен и изцяло отдаден на семейния бизнес. Дюбоф има истински нюх към хитрите начини да продава и популяризира виното и към маркетинга въобще. Той е убеден, че и младото, ароматно и плодово вино има търговски потенциал, а не само традиционните отлежали вина. Днес Дюбоф е най-големият производител в региона и често бива наричан Краля на Божолето заради огромното си влияние върху пазара и агресивния международен маркетингов подход.

И така тази година точно в полунощ на 19 ноември от региона Божоле в Бургундия ще тръгнат камиони и хеликоптери с бутилки, които бързо трябва да бъдат доставени във всички магазини, кафета и барове, където го очакват, за да може още от сутринта да започнат дегустациите. Денят се е превърнал в неофициален празник във Франция и докато слънцето залезе над 60 милиона бутилки ще бъдат разпределени и изпити в цял свят. Разбира се, прекаляването с Божолето безспорно води до главоболие, но нека му простим, защото младото вино е емоционално, но и неразумно, точно като младостта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.