fbpx Skip to main content
Брашов – древният център на Трансилвания

Брашов – древният център на Трансилвания

Трансилванският град Брашов се намира в централна Румъния, на около 160 км от Букурещ и на 40 км от Синая. Заобиколен е от Карпатите. Брашов е основан през 1211 г. от немски колонисти. Немците го наричат Кронщад, унгарците Брашо, румънците Брашов.

По времето, когато немците са владеели града, румънските жители на града не са били признавани за жители на Брашов, а православието е било извън закона.

Брашов

Първите германски изселници пристигат в Трансилвания през ХІІ век, когато областта е още част от унгарското кралство.  От края на ХVІІ век започва заселването на т.нар. банатски шваби – изселници от Южна Германия. Банатските шваби са от бедни селски семейства, които по времето на австрийската императрица Мария Терезия получават солидна финансова подкрепа и значителни данъчни облекчения.

В резултат от принудителни изселвания по нацистко време броят на етническите германци намалява драстично. Масовото изселване на германците от Румъния става след свалянето на диктатора Николае Чаушеску в края на 1989 г.

„Германски румънци“ е общото название на малцинствата от германски произход, живеещи на територията на днешна Румъния.

Трансилвания
Трансилвания

Немското присъствие е повлияло на архитектурния стил на сградите. Площадът в центъра на града е заобиколен от сгради с барокова и готическа архитектура.

Главния площад
Главният площад

На старинния главен площад се намира Старото кметство – сега исторически музей на Брашов.

brasov Старото кметство
Старото кметство

В дъното на площада се намира може би най-известната забележителност на града – Черната църква. Това е най-големият католически храм в тази част на Европа, с дължина 80 метра, ширина – 15 метра и височина 42 метра. Има три камбани, една от които тежи 6,3 тона. Кулата е висока 65 метра. Изградена е в готически стил през 1380 г. и според историческите документи е изградена от българи. През 1689 г. църквата е била частично разрушена от пожар, който унищожил и голяма част от града.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Черната църква

Друга забележителност на града е църквата „Св. Николай“, построена през 1495 г. Това е една от най-старите православни църкви не само в Брашов, но и в цяла Трансилвания. Първоначално е изградена от дърво, но впоследствие дървената структура е заменена с каменна, в която са съчетани византийски, барокови и готически елементи. През ХVІІІ век е обновена и към нея е добавена часовникова кула.

Romania_html_17a7bb51 църквата Св. Николай
Църквата “Св. Николай”

Освен църкви в Брашов може да се види и Цитаделата. Построена е нависоко през 1530 г. и оттук се открива красива гледка към града.

цитаделата брашов
Цитаделата

Древният град винаги има с какво да ви изненада и да ви накара да го посетите отново.

Брашов видян от цитаделата
Брашов, видян от Цитаделата
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.