fbpx Skip to main content
Бурано – цветният дантелен остров

Бурано – цветният дантелен остров

Разноцветният Бурано – романтично водно приключение

Подобно на Венеция, Бурано се състои от четири острова, свързани помежду си с тесни мостове. Населението наброява около 3000 души. Намира се на около осем километра северно от Венеция и придвижването става с вапорето (воден автобус). Пътуването трае около 40 минути и разходката си заслужава, тъй като гледките наоколо са пленителни.

Със спокойната си средиземноморска атмосфера островът е един от най-разноцветните и приятни за окото дестинации.

Бурано – цветният дантелен остров 1

“Сан Мартино” – църквата с наклонена камбанария

При приближаването към острова, първото, което приковава погледа, е наклонената камбанария на църквата „Сан Мартино“. Това е единствената църква, издигната на острова. Встрани от нея се намира параклисът „Санта Барбара“.

Бурано – цветният дантелен остров 2
Църква “Сан Мартино”

В близост могат да се видят Музеят на дантелата (Мусео дел Мерлето) и кметството. Те се намират на площад Пиаца Галупи, кръстен на прочутия музикант, Балдасаре Галупи. Централно място на площада заема статуята на музиканта, направена от Ремиджио Барбаро.

Бурано – цветният дантелен остров 3
Пиаца Галупи

Пленителните пъстроцветни къщички

Това, което приковава погледа, обаче са запомнящите се къщи в пъстри цветове, накацали покрай каналите. Според легендата, тези квадратни къщички, с типичните си прозорци с капаци, украсени с цветя, първоначално били боядисани в ярки багри, за да служат като ориентир за рибарите в морето. Цветовата гама е последователна и специфичната система е свързана със златните години на острова. Ако някой иска да смени цвета на къщата си, трябва да пусне молба до правителството.

Бурано – цветният дантелен остров 4

Дантеленият остров

Къщите не са единственото нещо, което превръща Бурано в притегателен център за туристите. Очарователният остров е известен с изработката на фина дантела.

В миналото плетенето на дантела е било главно занимание за монахините и знатните дами. По-късно бедни и по-ниско поставени жени започват да плетат дантела, за да се прехранват.

Бурано – цветният дантелен остров 5

Легендата за изящната дантела

Има една красива легенда, която разказва защо на Бурано има толкова изящни дантели. В древни времена един сгоден рибар отишъл с лодката си в морето. В мрежата си уловил морска сирена, която се опитала да го омагьоса с песните си. Морякът не се поддал, мислейки за годеницата си. Впечатлена от неговата вярност, сирената ударила с опашка лодката отстрани и от морската пяна се оформило приказно красиво дантелено було. В деня на сватбата всички жени на острова завидели за изящното було на жената и започнали да се опитват и те да изплетат толкова фина дантела. Постепенно те  станали най-добрите майсторки в този занаят.

Бурано – цветният дантелен остров 6

Днес всеки може да се запознае с тънкостите на занаята благодарение на занаятчиите, които са запазили традицията от ХV век.

Известната “буранска бримка”

Плетачките използват различни техники включително „буранска бримка“, при която моделът е нарисуван на хартия и конецът минава през нея, след което хартията се маха.

Бурано – цветният дантелен остров 7

Най-доброто място да закупите дантели е на главната улица „Via Baldassare Galluppi“. В Музея на дантелата може да научите повече за този сложен занаят.

Бурано – цветният дантелен остров 8
„Via Baldassare Galluppi“

Прясна риба и сладки деликатеси

След като се изтощите от разходки и вълнуващи преживявания, идва ред на прясната риба и прословутите сладки деликатеси на Бурано.

Бурано – цветният дантелен остров 9

Пътувайте с нас и се насладете на очарователния Бурано.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.