fbpx Skip to main content
Веве – една от перлите на Женевското езеро

Веве – една от перлите на Женевското езеро

Веве е известен от древността, като латинското му име е Вивискус.

От 1953 г. Чарли Чаплин (1889-1977) живее последните 25 години от живота си във Веве, където и е погребан. На кея Пердоне има негова статуя в естествен ръст, изработена в 1982 г.

339

Веве е столица на винопроидводителен район, произвеждащ най-доброто швейцарско розе и е известен с празника на лозарите. Той се чества на всеки 25 години. Последният празник се е състоял през август 1999 г. За този празник се подготвя пищен спектакъл, който се представя 15 пъти и трае 3 часа. В него участват 4000 – 5 000 човека, а репетициите се провеждат в продължение на няколко години.

Във Веве е седалището на производителя на хранителни стоки Нестле, основан в града през 1867 г., като до 1929 г. концернът е произвеждал само разтворимо мляко на прах за бебета.

nestle-logo

Емблемата на фирмата с птичето гнездо се запазва и до днес. Това е фамилният герб на Анри Нестле, основоположникът на предприятието, чието фамилно име означава „малко гнездо”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Вие успешно се абонирахте за нашия Нюзлетър!

Възникна грешка при изпращането на данните. Моля опитайте отново!

Съгласен съм, предоставените от мен лични данни да бъдат обработвани от Руал Травел за целите, посочени в Общите условия.