fbpx Skip to main content
Изложбата на Веласкес в Гран Пале в Париж

Изложбата на Веласкес в Гран Пале в Париж

Гран Пале е една от емблематичните сгради на Париж, намираща се на една крачка от “Шан-з-Елизе”. Нейният строеж започва през 1897 г., за да подслони част от Световното изложение от 1900 г. Сградата е построена на мястото на големия, но не достатъчно удобен Дворец на индустрията. Предназначението й до ден днешен остава подслоняването на изложби и експозиции на артистични, научни и други теми. Името на сградата в буквален превод означава “Големия дворец”.

Гран Пале - Париж
Гран Пале – Париж

За да се определи архитектът на сградата и съответно начинът, по който ще изглежда, се организира специален конкурс, в който участват най-големите френски архитекти от епохата. Интересен факт е, че, въпреки дългите дебати в общината, в пресата и сред гражданите, така и не се стига до излъчване на един победител в конкурса. Вместо това се избират четирима архитекта – Анри Делан, Албер Луве, Албер Тома и Шарл Жиро, които трябва да работят заедно и да съчетаят своите предложения за дизайн на сградата, за да създадат един общ шедьовър – задача, която архитектите изпълняват с чест. До ден днешен Град Пале е една от най-красивите сгради на този толкова богат на красота град и приютява всакакви престижни изложби и форуми, след които модни дефилета, ледена пързалка през зимата и какво ли още не!

Гран Пале - Париж
Гран Пале – Париж

Понастоящем – до 13 юли 2015 г. Гран Пале приютява изложба на известния испански художник от XVII век – Диего Веласкес, считан за най-големия художник на испанския Златен век. Експозицията представя творбите на артиста в контекста на картини на други художници от неговата епоха, които той най-вероятно е познавал и които са имали влияние върху творчеството му. Изложбата също показва разнообразието на стиловете (натурализъм, караваджизъм) и темите (пейзажи, портрети, исторически картини) в творбите на Веласкес от ранния му период (до 1620 г.). Изложбата е отворена всеки ден с изключение на сряда от 10:00 до 22:00 ч. и входът за възрастни е 13 EUR.

Селяни на маса, Веласкес, 1916
Селяни на маса, Веласкес, 1619 г.

Не пропускайте възможността да се насладите на прекрасните творби на испанския артист и то по същото време, когато можете да разгледате изложбата на златото на тракийските крале, която Лувъра представя до 20 юли тази година.

Инфантата Маргарита, Веласкес, 1660 г.
Инфантата Маргарита, Веласкес, 1660 г.
Изложба на класически автомобили в Гран Пале
Изложба на класически автомобили в Гран Пале
Ледена пързалка в Гран Пале
Ледена пързалка в Гран Пале
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.