fbpx Skip to main content
Великден на остров Корфу

Великден на остров Корфу

Началото на празника

Разпети петък поставя началото на празника когато в Корфу и в цяла Гърция се провежда религиозно шествие. Филхармоничният оркестър и хилядите жители и гости допринасят за празничното настроение. Разходките сутрин в стария квартал Кантуня и Кофинета – площада в близост до Двореца на Св. Михаил и Св. Георги са задължителни.

Великден на остров Корфу 1

Кога започва самото шествие?

Дългоочакваното с нетърпение от всички шествие, започва в 22.00 часа от подземието на Катедралата и стига до Старото пристанище. Моряците носят върху раменете си мощите на Светеца и маршируват заедно с всички свещеници от града. Три филхармонични оркестъра – Палеа, Каподистриас и Манцарос очароват всички присъстващи с музиката си. Изпълняват „Адажио“ на Албинони, Манцарос, облечени в синьо, изпълняват погребален марш от Верди, а облечените в червено Каподистриас – погребален марш на Шопен.

Великден на остров Корфу 2

Какво се случва през деня в събота?

Точно в 9.00 ч. може да се види шествието на Св. Спиридон в района на аркадите Листон. Церемонията води началото си от 1553 г. в чест на светеца, спасил острова от чумата. От 11.00 ч. пък в различни места в града се провежда чупене на керамични съдове (стомни с дръжки), ритуал, който предизвиква изключителен интерес. Делвите, пълни с вода, падат свободно от балконите и създават оглушителен звук. По този начин Корфу празнува първото възкресение. Мнозинството се стича основно в района на площад Спианада, оркестрите се завръщат по улиците и шествията продължават.

Великден на остров Корфу 3

Възкресението

Вечерта на Света събота всеки може да присъства на служба в главната църква. Светият огън се изнася в 22.00 ч. и когато се обяви „Христос воскресе“ фойерверки се изстрелват от старата крепост.

Великден на остров Корфу 4

Великден

Сутринта на Великден ще ви събудят групи от вярващи, които преминават с иконата на Възкресение Господне към църквата. За великденския обяд е традиция да се посети къщата на близки и приятели, а основното меню включва супа с яйце и лимон и няколко вида месо. Черупките на боядисаните в червено яйца висят на вратите на домовете, или се хвърлят в градините, за да благословят реколтата.

Великден на остров Корфу 5

Ако ви се пътува по време на християнския празник Великден, посетете остров Корфу.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.