fbpx Skip to main content
Венецианският Карнавал

Венецианският Карнавал

Венеция е известна със своя маскен карнавал почти толкова, колкото и с гондолите си. Думата карнавал произлиза от латинското Carnevale, което в буквален смисъл означава сбогом месо или ”сваляне на месото” от куките в магазините. Карнавалът с маски във Венеция е най-старият и най-големият в Европа. Организира се през януари или февруари, преди Великденските пости, за да могат благородниците, богатите буржоа и простолюдието да се смесят под прикритието на маските и да се отдадат на веселие и страсти.

Всяка година по време на карнавала във Венеция се стичат хиляди и хиляди туристи и на красивия площад „Сан Марко“ става толкова претъпкано, че и „да те ограбят или намушкат, няма да усетиш“, както на шега казват венецианците.

A masked reveller poses in Saint Mark Square during the Venetian Carnival in Venice

Началото му е свързано с Великите пости преди Великден. Тази година Карнавалът започва на 30 януари и завършва на 09 февруари. Този невероятен празник всяка година протича под различно мото. Тазгодишното е „Изкуства, занаяти и традиции във Венеция“. На 31.01.2016 г., в неделя, ще се състои прочутото представление “Полетът на ангела”. По традиция в деня преди откриването – събота, се провежда шествие на девойки в средновековни костюми, наречено Празникът на Мариите. Закриването на карнавала ще е на 09.02.2016 г. със символично изгаряне на маските на площад „Сан Марко“ и с уникално пиротехническо представление на Канале Гранде, което ще продължи до късно през нощта.
Festa-delle-Marie

Относно Празника на Мариите, една стара история разказва, че през 948 г.,  пирати отвлекли дванадесетте най-красиви жени от града и се наложило на тогавашния дож, Пиетро Кандиано, да ги спасява със своята армада. Жените били върнати обратно и събитието било отпразнувано с пищни церемонии. Няколко години по-късно възникнал обичаят да се пременят в нови дрехи девойките за женене и след дълго шествие с маски се избирали седемте най-изящни момичета. Сега ритуалът се нарича Празникът на Мариите, а костюмите се шият от известни италиански дизайнери.

festa-delle-marie-2012

Друга история от времето на Ренесанса е тази за Полета на ангела. През 1558 г. един турчин – акробат, гост на Венеция, се обзаложил, че ще скочи от камбанарията на базиликата „Сан Марко“. И така, по двойно въже, от лодката му на кея пред пиацетата, той се изкачил до камбанарията на „Сан Марко“, въоръжен със самоделни крила и опънато двойно въже, и направил скок. Венецианците били толкова поразени и възхитени от това деяние, че решили да го изпълняват като номер в Карнавалните тържества. Това представление се изпълнявало само от акробати. С течение на годините, така нареченото Изкачване на турчина се превърнало в официална церемония от Карнавала и се изпълнявало в три етапа: 1) акробатът се изкачва до върха на кулата; 2) после слиза до лоджията на двореца на Дожите и прави салто пред Дожа и посланиците, а те от своя страна го поздравяват с цветя и тържествено му връчват свитък с поеми, както и пари; и 3) последно отново се изкачва до върха на кулата. След една злополука през 1759 г., когато акробатът Нане Байло паднал сред ужасената тълпа, било взето решение акробатите да бъдат заменени с големи дървени гълъби, които били пълни с цветя и конфети, които, при политането, се разхвърчали над множеството. По този начин “Полетът на турчина” получил името Полетът на гълъба.

Volo_Angelo_Carnevale_di_Venezia
Полетът на ангела

От 2001 г., благодарение на Европейския Консорциум за съхранение на историческите ценности, е възстановено шоуто с акробати, които хвърлят над публиката балони и конфети. Същата година т.нар. “полет” е бил изпълнен от Катюша Триберти от известния “Триберти акробатичен цирк”, а през следващата 2002 г. – от италианската актриса Антонела Елия, която е посрещната от голям оркестър с музиканти. През 2003 г. шоуто е осъществено от венецианската шампионка по феxтовка Фрида Скарпа. Миналата година полетът бе изпълнен от една смела венецианка, Мариана, облечена в костюм на големия театрален дизайнер Стефано Николао.

Mariana Angel 2015
Ангелът на 2015 г.

2 мнения за “Венецианският Карнавал

  1. Здравейте. 🙂
    Днес реших да разгледам сайта и се учудих от богатството на тази секция от него, наречена блог. С удоволствие смятам да разгледам статиите, отнасящи се за маршрута, по който съм пътувал с Руал и да науча нови интересни факти. 🙂 Такива научих от тази статия-Благодаря Ви!

    1. Здравейте,
      Радваме се, че статиите Ви харесват. Стараем се да публикуваме интересни и информативни блогове. Приготвили сме редица интересни факти и истории и за в бъдеще 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.