fbpx Skip to main content
Венеция – карнавалът на карнавалите

Венеция – карнавалът на карнавалите

Европейските карнавали са истинско преживяване както за местните жители, така и за туристите. Предлагаме чудесни екскурзии – пътувайте с нас из едни от най-красивите градове.

Венецианският карнавал се е състоял за първи път през ХІ век. Не след дълго придобил такава популярност, че започнал да се провежда ежегодно. Всяка година започвал по различно време и продължавал няколко месеца. Корените на карнавала се крият в древните римски Сатурналии – ежегодни празници в чест на бог Сатурн.

Карнавалът във Венеция
Карнавалът във Венеция

Те се провеждали след събирането на реколтата, по време на зимното слънцестоене. Оттогава произлизат и карнавалните маски. По онова време на робите се позволявало да седят на една маса със стопаните си, но поради съсловни предразсъдъци, всички криели лицата си.

В края на ХVІІІ век,  по време на залеза на Републиката, карнавалът се превърнал в „пир по време на чума”. Посетителите на града се изумявали от прахосването на цели състояния в игралните къщи и крещящия вид на участниците.

Пищност и цветове
Пищност и цветове

С течение на времето карнавалната традиция замряла, а с идването на Наполеон на власт потънала в пълна забрава. Традицията на десетдневния бал-маскарад е възобновена с шумно шествие по улиците на Венеция през 1980 г., като той отново се организира преди големите Великденски пости. Всеки от участниците в цветистия парад е с индивидуален стил – от клинообразен нос на лекар по време на чумната епидемия и маската Баута с издадена напред челюст, до шапките с пера и звънчета, пищните перуки и украшения.

Карнавална Венеция
Карнавална Венеция

Шествието се предвожда от дожа и епископа, а притегателен център е площад Сан Марко, който се изпълва с народ. На грандиозни сцени там се представят различни спектакли. Сред тях най-популярен е „Полетът на ангела” – традиция от Средновековието, при която от върха на камбанарията се спуска фигура на акробат в бяло, представляваща ангел.

Ако желаете да се забавлявате, не се колебайте, а се потопете с нас в неповторимата атмосфера на романтична карнавална Венеция.

Туристите се стичат за Карнавала всяка година
Туристите се стичат за Карнавала всяка година
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.