fbpx Skip to main content
Виена – от шумните улици към тихите вътрешни дворове

Виена – от шумните улици към тихите вътрешни дворове

За пътешественика, който изследва Първи район на Виена, няма по-емоционално изживяване от това да се натъкне на многобройни дворчета и площади, скътани в едновремешните средновековни задни улички. За щастие, благодарение на факта, че е част от световното културно-историческо наследство на ЮНЕСКО, районът е пощаден от неприятните за окото високи сгради. Повечето от къщите са в стил Барок и Бидермайер (XVII-XIX в.) и техните вътрешни дворове предлагат оазис, отделечен само на няколко крачки от шумните, кипящи от живот улици.

Виена – от шумните улици към тихите вътрешни дворове 1
Bäckerstrasse

Прекрасен пример в това отношение е дворът на Гросес Михаелерхаус на ул. „Колмаркт“ № 1. През 1749 г, в неотопления таван на построената през 1720 г сграда, живее композиторът Йозеф Хайдн. Тук умира придворният поет Метастасио през 1782 г. В двора има редица от уникални сводести конюшни, а елегантните балкони са от ковано желязо. Често се прави аналогия с популярните през XIX век балкони в Прага. Понякога се добавят допълнително, за да се освободи повече вътрешно пространство, както и да се осигури свободен достъп до всеки апартамент от балкона. Има и социален елемент – простирането на прането.

Виена – от шумните улици към тихите вътрешни дворове 2
Vien

Други интересни потайни дворчета, с балкони и изящни остъклени тераси, които можете да си набележите, са тези на „Хабсбургергасе“ № 5, на „Брунерщрасе“ № 3, на „Аугустинещрасе“ № 12, на „Вайбурггасе“ № 16/21, на „Сингерщрасе“ № 7, №16& №22, на „Грюнангергасе“ № 1 и на „Бекерщрасе“ №2 и №7. Особено големи и пищно украсени са вътрешните  дворове на Пале Вилчек на ул. „Херенгасе“ № 5 и на Пале Даун-Кински на ул. „Фрайунг“ № 4 с Фонтана Зеления човек.

Интересни примери за дворове извън Първи район можете да видите на „Маргаретенплац“ № 2, на ул. „Шлосгасе“ № 21 в Пети район, на „Лангегасе“ № 34 в Осми район Йозефщад, където има едно единствено огромно дърво и вълшебна градинка.

Виена – от шумните улици към тихите вътрешни дворове 3
Lange Gasse 34, 1080

На някои места сградите и дворовете в Първи район се свързват с пешеходни пасажи, които, като лабиринт, свързват един квартал с друг. На „Блутгасе“, тесен като тунел пасаж ви отвежда към тихия древен двор Фенрихсхоф, а от другата страна излиза на „Грюнангергасе“.

Виена – от шумните улици към тихите вътрешни дворове 4
Grünangergasse 1

Заслужава си да се видят и три скрити площада: „Игнац-Сайпел плац“ с фонтаните си, Старият Университет, основан през 1365 г и бароковата йезуитска църква; просторният „Хеилигенкреузерхоф“, съхранен от XVIII век и „Францисканерплац“ с най-малкото, както сочи и името му, кафене на Виена – „Клайнес кафе” и единствената църква с ренесансова фасада – францисканската църква (в съседство има манастир, външната стена на който е осеяна с ниши, в които някога е имало статуи на светци).

Виена – от шумните улици към тихите вътрешни дворове 5
Стария университет
Виена – от шумните улици към тихите вътрешни дворове 6
Йезуитската църква
Виена – от шумните улици към тихите вътрешни дворове 7
Францисканската църква
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.