fbpx Skip to main content
Вила Армира – едно от чудесата на България

Вила Армира – едно от чудесата на България

Вила Армира е разположена на 4 км западно от Ивайловград. Открита е случайно през 1964 г. при строителството на язовир. Античната вила е най-пищно украсеният римски дом. Издигната е през І в.сл.Хр. в долината на малката рекичка Армира, приток на р. Арда, откъдето идва и името й. Първият владетел е наследник на тракийски цар. Мястото за изграждане на стопанството на богатата тракийска фамилия е подбрано неслучайно. Красива природа, плодородна земя и мек климат, близо до вода и недалеч от главен път.

villa-Armira

 

Икономическото замогване се основава не само на богатата селскостопанска продукция а и на кариерите от качествен бял мрамор и камък. Именно мраморът е използван за мозайките в коридорите, около басейна и дъното му. Отстрани на басейна са разположени жилищните помещения – трапезария, дневна, кухня и спалня.

Вилата е издигната на площ от 3600 кв.м. Състои се от жилищна сграда за собствениците, както и градина за отдих и разходки. Просторният вътрешен двор е бил обграден от колонади с капители, мраморни парапети, стенни облицовки и стълбове с глава на бог Хермес.

Под пода е имало отоплителни канали (хипокауст).

Открити са множество керамични съдове, накити и предмети на бита.

vila-armira-2

Стенната декорация на вилата я превръща в уникален паметник на античната архитектура и изкуство. Съхранените декоративни елементи позволяват пълна възстановка на интериора на сградата. Особено ценна е мозайката от втората половина на ІІ в. в господарската спалня с изваян портрет на собственика с двете му деца. Това са единствените открити мозаечни портрети от римско време в България. Невероятен интерес представлява и по-късната мозайка от ІІІ в. на Медуза Горгона – многократно присъстващ символ в декорацията на вилата.

gorgona-meduza

Възкръсването на вила Армира се дължи на силно земетресение, предизвикало свличането на земните маси от хълма. Дебелият слой глина съхранява безценните реликви за идните поколения.

villa-armira-3

 

Откритата през ХХ в. вила Армира е изключителен архитектурен паметник, датиращ отпреди 2000 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.