fbpx Skip to main content
Вила Керилос – лазурен разкош, обгърнат в древногръцка мистика

Вила Керилос – лазурен разкош, обгърнат в древногръцка мистика

Кацнала на брега на лазурно синьо море, вила Керилос е един от шедьоврите на Френската ривиера, който трябва да се види. Красивият пейзаж – надвисналите над морето скали, лазура в небето, спокойствието на малките рибарски лодки, ерудицията и отдадеността на изкуството на нейните създатели са онова, което я прави уникална.

Villa Kérylos
Villa Kérylos

Вила Керилос се намира в Болийо-сюр-Мер, малко градче на Френската ривиера, което напълно оправдава името си – в превод името на градчето означава „красиво място на брега на морето“. Строежът й е плод на срещата на двама творци, влюбени в гръцката история и изкуство – елинистът Теодор Рейнах и архитектът Емануел Понтремоли, които се запознават през 1900 г. и стават близки приятели. И двамата са родени във Франция, но обожават наследството от Древна Елада, а участието в археологическите разкопки е сред любимите им занимания.

Френското градче Beaulieu-sur-mer и заливът "La bais des fourmis"
Плажът на Болийо-сюр-Мер в Залива на мравките

Теодор Рейнах е най-малкият от тримата сина в семейството на банкер от еврейски произход. Той е роден през 1860 г. и още от дете неговата любознателнност и интелект изпъкват. Заедно със своите братя, той учи в едно от най-елитните училища в Париж и успехите, които постига във всички области в училище, го правят известен като свръхнадарено дете. Неслучайно съвремениците наричат братята “триото всичко знам“. Във времето на Ла Бел епок интересът към гръцката култура и изкуство е много голям. Съвсем млад, Теодор Рейнах защитава две докторантури – по право и по лингвистика. Той обаче намира своето призвание в преоткриването на гръцката цивилизация и специализира история на Древна Елада, която преподава в Сорбоната до края на живота си. И до днес той е един от най-добрите елинисти, превел на френски език голяма част от произведенията на Аристотел.

Теодор Рейнах
Теодор Рейнах

Емануел Понтремоли е френски архитект и археолог, роден на Лазурния бряг, който също черпи вдъховение от цивилизацията на древните гърци. Като архитект работи главно в Италия и Германия, където получава множество награди и отличия. Но безспорно най-известното му творение е Villa Kérylos. Освен като архитект, той се изявява и като археолог. Участва в ахеологическите разкопки в древногръцкия град Пергамон и неговият труд „Pergame, restauration et description des monuments de l’Acropole“ (Пергамон – реставрация и описание на паметниците от Акропола) се цитира до днес.

Emmanuel_Pontremoli
Емануел Понремоли

Идеята за построяване на вила с гръцка архитектура, подобна на тези в Делос, (свещен остров в гръцката митология, в който са родени Аполон и Артемида) се ражда още при първата им среща и само две години по-късно тя е факт. Строежът на Вила Керилос е завършен през 1902 г. в късен неокласически стил. Вилата като че ли е кацнала на брега на морето, за да оправдае името си, което от гръцки език се превежда като „морска лястовица”. Цялата вила е облицована в карарски мрамор, а интериорът й пренася посетилите в епохата на Древна Елада: древногръцки статуи, амфори, мозайки, мебели, инкрустирани със слонова кост, бронз и кожа. Стените на вилата са изрисувани с фрески от Гърция, а гледката към Залива на мравките и към полуострова на милионерите, Кап Фера спират дъха.

Интериорът на вила "Kerylos"
Интериорът на вила “Kerylos”

През 1928 г. Теодор Рейнах умира и дарява вилата си на Френския културен институт. Днес тя е част от културното наследство във Франция и всеки, който желае, може да я посети срещу входна такса от 9 euro. Често във вилата се провеждат оперни концерти и други музикални събития. За децата има специално ателие, в което чрез игри и занимания, се запознават с историята и културата от Елада. И днес Вила Керилос съхранява и развива мисията на своите създатели – просвещава и разпространява културата и традицията на Древна Гърция и радва своите посетители с невероятните гледки и спокойствие, които предлага.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.