fbpx Skip to main content
Вила Керилос – лазурен разкош, обгърнат в древногръцка мистика

Вила Керилос – лазурен разкош, обгърнат в древногръцка мистика

Вила Керилос – шедьовър на Френската ривиера

Кацнала на брега на лазурно синьо море, Вила Керилос  /Villa Kerylos/ е един от шедьоврите на Френската Ривиера, който трябва да се види. Красив пейзаж, надвиснали над морето скали, лазурно небе и малки рибарски лодки – всичко това я прави уникална. Ще останете без дъх – пътувайте с нас, за да открием заедно великолепието на Френската Ривиера!

Вила Керилос – къде да я открием?

Вила Керилос / Villa Kérylos/ се намира в Beaulieu-sur-Mer (Болю-Сюр-Мер), малко градче на Френската Ривиера, което напълно заслужава името си: „Красиво място на морския бряг“.

Любов необяснима – гръцка история и гръцко изкуство

Строежът на вилата е плод на срещата между двама творци, влюбени в гръцката история и изкуство – елиниста Теодор Рейнах и архитекта Емануел Понтремоли. И двамата са родени във Франция, но обожават наследството от Древна Елада, а участието в археологическите разкопки, е сред любимите им занимания.

Вила Керилос
Вила Керилос

 

Френското градче Beaulieu-sur-mer и заливът "La bais des fourmis"
Френското градче Beaulieu-sur-mer и заливът “La bais des fourmis”

Елинистът Теодор Рейнах

Теодор Рейнах е най-малкият от 3-те сина в семейството на банкер от еврейски произход. Той е роден през 1860 г. и още от дете неговата любознателност и интелект изпъкват. Заедно с братята си – Йосиф (Joseph) и Соломон (Solomon) – той учи в едно от най-елитните училища в Париж и се проявява като свръхнадарено дете. Неслучайно съвременниците им наричат братята „трио Je Sais Tout“, използвайки първите букви от имената им, което в превод от френски език означава „Аз зная всичко“.  В епохата на Бел епок интересът към гръцката култура и изкуство е много голям. Теодор Рейнах намира своето призвание в преоткриването на гръцката цивилизация, специализира история на Древна Елада и преподава в Сорбоната до края на живота си. И до днес той е един от най-добрите елинисти, превел на френски език голяма част от произведенията на Аристотел.

Теодор Рейнах
Теодор Рейнах
Емануел Понремоли
Емануел Понтремоли

Емануел Понтремоли – архитектът, сътворил вила Керилос

Емануел Понтремоли е френски архитект и археолог, роден на Лазурния бряг, който също черпи вдъхновение от цивилизацията на древните гърци. Като архитект работи главно в Италия и Германия, където получава множество награди и отличия. Но безспорно най-известното му творение е Вила Керилос.

 Вила Керилос – “Морската лястовица”

Идеята за построяване на вила с гръцка архитектура, подобна на тези в свещения остров Делос (свещен остров в гръцката митология, в който са родени Аполон и Артемида), се ражда още при първата среща между Рейнах и Понтремоли  и само две години по-късно тя е факт. Строежът  е завършен през 1902 г. в късен неокласически стил. Вилата  е “кацнала” на брега на морето и напълно оправдава името си, което на гръцки означава „морска лястовица”. Цялата вила е облицована с карарски мрамор, а интериорът й пренася посетилите в епохата на Древна Елада: древногръцки статуи, амфори, мозайки и мебели, инкрустирани със слонова кост, бронз и кожа. Стените на вилата са изрисувани с фрески от Гърция.

Интериорът на вила "Kerylos"
Интериорът на Вила Керилос

Дарението на Теодор Рейнах

През 1928 г. Теодор Рейнах умира и дарява вилата си на Френския културен институт. Днес тя е част от културното наследство във Франция и всеки може да я посети.  Често във вилата се провеждат оперни концерти и други музикални събития, а за децата има специално ателие, в което чрез игри и занимания, се запознават с историята и културата на Елада. И днес Вила Керилос ни запознава с културата на Древна Гърция и радва посетителите с невероятни гледки и спокойствие.

Френската Ривиера и нейните най-красиви места ви очакват – доверете ни се, предлагаме най-добрите оферти за екскурзии!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.