fbpx Skip to main content
Вила „Ephrussi de Rothschild” – на гости в рая

Вила „Ephrussi de Rothschild” – на гости в рая

Вила „Ephrussi de Rothschild” е едно от райските кътчета на Френската ривиера. Тя е разположена на полуостров Кап Фера, сред лазура на Средиземно море и зеленината на разкошен парк, която я заобикаля. Ако тази вила не беше собственост на Френския културен институт, тя със сигурност би била сред най-скъпите имоти в света.

Вила „Ephrussi de Rothschild”
Вила „Ephrussi de Rothschild”

Както подсказва името на вилата – нейната създателка не е от случайно семейство. Името й е Беатрис Ротшилд – член на фамилията на известните еврейски банкери от края на XVIII век, които са и основни спонсори на френските музеи. Освен средства, баронесата притежавала високо образование, изтънчен вкус и силна симпатия към културата и изкуството на ренесансова Италия. Тя посвещава голяма част от живота си на своето имение в Кап Фера и го превръща в безценна колекция от произведения на изкуството.

Изглед от Вилата
Изглед от Вилата

Беатрис Ротшилд е родена в Париж през есента на 1864 г. Възможностите, които има семейството й позволяват да получи добро образование и да пътува и събира впечатления от целия свят. Богатата наследница се омъжва на 19 годишна възраст за доста по-възрастния от нея еврейски милиардер от Одеса – Морис Ефруси. Беатрис страда от наследствена туберколоза, заради която не може да има деца. Този факт, както и пристрастеността на съпруга й към хазарта, довеждат до раздялата им през 1904 г. В тези времена на разводите не се гледа с добро око и тя запазва фамилията на мъжа си – Ефруси. Именно затова, вилата е известна като „Ephrussi de Rothschild” – фамилните имена на Беатрис.

Беатрис Ротшилд
Беатрис Ротшилд

През 1905 г. Беатрис за първи път открива Кап Фера и веднага се влюбва в спокойствието и омайната природа на врязания в Средиземно море полуостров. През 1907 г. нейният баща Алфонс де Ротшилд умира и остава наследство от 700 000 000 лири. Малко след това тя купува парцел на любимото си място от белгийския крал Леополд II и възлага проект за строежа на вилата на най-изтъкнатите архитекти от онова времето. Проектът е спечелен от архитекта Жак Обюртен, който в рамките на пет години (от 1907 до 1912 г.) успява да построи огромен палац в стил Италиански ренесанс.

de la villaЖеланието на претенциозната Беатрис било да смеси постигнатото от флорентинската и венецианската школа. Тя ангажира най-добрите европейски изкуствоведи и търговци да търсят обзавеждане за вилата в Кап Фера. Кресла, дивани, порцеланови сервизи, килими и картини пристигали на гарата с вагони. Постепенно къщата се превърнала в истинска колекция на декоративното изкуство от века на Просвещението.

villa d'ephrossie

Впечатляващ е и паркът, който оформя пространството около вилата – на площ от 7 хектара са разположени девет цветни градини – френска, флорентинска, провансалска, испанска, японска, екзотична, розова, каменна и зоологическа градина. Всички те заедно сформират кораб, чиито очертания могат да бъдат видяни от терасата на вилата. Гледката, която се разкрива от там, е трябвало да наподобява тази от лайнера „Île-de-France”, от който баронесата пазила много хубави спомени. 30-те градинари, които се грижели за градините, били облечени като моряци – с барети и червени помпони, а морето, което заобикаляло полуострова, й създавало усещането, че пътува на кораба.

jardins

Така баронесата превръща своята резиденция в екзотичен свят, населен с любими животни, между които маймуни, австралийски папагали, мангусти, газели, антилопи, фламинга и др. Във всяка от градините са засадени прекрасни цветя и екстериорът е допълнен от различни архитектурни елементи като перголи, фонтани, каменни арки, храмове и статуи. Със своите музикални фонтани „Ephrussi de Rothschild” е и сцена на класически произведения. Струите вода се издигат във въздуха на всеки 10 минути, а околността се оглася с красиво звучене. Особено впечатляващи са фонтаните вечерно време, когато към играта на струите се добавя и светлината от прожекторите.

VillaEphrussideRothschild 4

Година преди да почине, Беатрис завещава своята вила на Френския културен институт със завет тя да се превърне в музей. Така и става – музеят отваря врати през 1937 г. и до днес той е един от емблематичните музеи на Лазурния бряг. Освен постоянната експозиция, тук се организират множество временни изложби, провеждат се театрални постановки и концерти на открито. Благодарение на щедростта на баронесата, днес всеки един от нас може да се докосне до постиженията на италианските ренесансови школи и до тази “паралена вселена”, създадена от несметното богатството на фамилията Ротшилд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.