fbpx Skip to main content
Винен туризъм в Тоскана

Винен туризъм в Тоскана

Тоскана е една от най-романтичните области в Италия, която пленява с прекрасните си пейзажи от заоблени хълмчета, маслинови гори, каменни къщи, с невероятните вкусове и аромати и, разбира се – с безкрайните си лозя. Тя може да предложи красиви плажове, културни турове с ренесансови шедьоври, романтични разходки по малките криволичещи пътчета… Но да отидеш в Тоскана и да не посетиш винарна е почти равностойно на това да отидеш в Рим и да не видиш папата. В Тоскана виното е начин на живот и безспорно голяма част от старите каменни вили, които срещате по пътя си, крият дълбоки изби с уникални вина.
лозята на Тоскана

Тоскана е сред най-добрите места в света за енотуризъм (винен туризъм). Това сочат данните от състояла се миналата година международна класация. Сред финалистите в класацията за най-добро място за винен туризъм се нареждат още Бордо (Франция), Ла Риоха (Испания ), Франшоек (Южна Африка), Майло (Чили), Нов Южен Уелс (Австралия) и Напа Вали (Калифорния).

Винената карта на Тоскана не се изчерпва само с познатите ни вина Кианти и Брунело ди Монталчино, но нито един разказ за Тоскана не би минал без тях. Затова и ние ще ви запознаем с тези две тоскански богатства.

Знаменитото вино “Кианти” (Chianti) – червено сухо вино, се прави в региона Кианти. Изконни винени центрове са градчетата Кастелина, Гайоле и Рада, стоящи на север от Сиена. Именно техните лозя, както и тези на градчето Греве, са обявени за единствените официални производители на Кианти от Великия херцог на Тоскана Козимо III Медичи още през 1716 г. Кианти се произвежда  по строги правила, както по отношение на отглеждането на гроздето, така и към сортовия състав на напитката и периода за нейното отлежаване. Основното изискване, което трябва да спазват производителите от региона, за да изпишат на етикети си Chianti (обикновено трапезно вино) или Chianti Classico (висококачествено вино), е винената смес да съдържа не по-малко от 70% от местния червен сорт Санджовезе (Sangiovese). Името на сорта означава в превод “кръвта на Юпитер” и най-вероятно е сорт, познат още на етруските. Специално Chianti Classico трябва да лежи не по-малко от 7 месеца в дъбови бъчви, а ако виното е по-висок клас, означено като riserva, престоят в бъчвите трябва да бъде поне 2 години. И в двата случая допълнителното бутилково отлежаване е още най-малко 3 месеца. Характерен за Кианти е и външният вид на продукта – тумбеста бутилка, положена в сламена кошничка. Разбира се, той не спада към задължителните за производителя условия, а е въпрос на избор, почит към традициите и разпознаваема туристическа атракция.

прочутото кианти

На юг от региона Кианти започва царството на друго от прочутите тоскански вина – „Брунело ди Монталчино” (Brunello di Montalcino). Както личи по името, виното е местен специалитет на околността край Монталчино – малко средновековно градче. За първи път вино с името Brunello di Montalcino се появява на пазара в средата на XIX век, произведено от семейната изба на Клементе Санти. Виното придобива популярност, когато фамилията представя пред критици своите най-стари вина и, отваряйки бутилки с реколти още от 1800 г.,  доказва че вината са все още с блестящи качества. Така виното от това малко градче бързо успява да си извоюва място сред най-добрите червени италиански вина. Виното се прави от селектирано грозде единствено от сорта Санджовезе гросо (по-едрозърнест вид на познатото Санджовезе). Фамилията Санти остава единствен производител на Brunello di Montalcino чак до годините след Втората световна война. В началото на 60-те години производителите от района са вече десетина на брой, а след като през 1966 г. италианските власти обявяват Брунело за вино с контролиран произход (denominazione di origino controllata), възниква и местното обединение на производителите на Брунело (Consorzio del vino Brunello di Montalcino). В момента, обединението на производителите включва практически всички над 220 притежатели на лозя и над 150 винарски изби в района и има съществена роля за развитието и промотирането на марката „Брунело” като уникална за Италия и света. Подобно на „Кианти”, всеки, който иска да произвежда и продава с марката „Брунело” е длъжен да спазва строги правила – от лозето до бутилката. За „нормалното” вино Брунело престоят в дъбовите бъчви е поне 2 години плюс задължително бутилково отлежаване от още 4 месеца. За „Брунело” тип riserva периодът на отлежаване е поне 3 години, към които се добавят после 4-те месеца в бутилка преди пазарната реализация на съответната реколта. За доброто вино се иска и доста търпение.

бутилка Брунело

Тези и още много други вина може да опитате по време на винена дегустация в Тоскана. Многобройни винени турове тръгват всекидневно от Флоренция, Сиена и Сан Джиминяно. Най-хубавото е, че всички дегустации са неизменно свързани с хапване на местни сирена, брускети и други гастрономически изкушения. Послушайте съвета на жителите на тази красива област, които са убедени,че който яде храната си без чаша вино, все едно строи стена на сухо и поливайте обилно вкусната вечеря с чаша хубаво вино, а защо не и с чаша вино от Тоскана!дегустация на вино в Тоскана

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.