fbpx Skip to main content
Винялес – Долината на пурите

Винялес – Долината на пурите

Долината Винялес е разположена в западната част на Куба. Това е земеделски район, където по традиционни начини се отглеждат плодове, зеленчуци, кафе и особено тютюн.

Винялес – Долината на пурите - 1

Скали, хълмове и варовикови образувания

Смята се, че във Винялес се е зародил животът на остров Куба. Тук възрастта на варовиковите образувания е над 160 млн. години. Скалният релеф е изключително разнообразен.

Винялес – Долината на пурите - 2

Има трудно достъпни скали, прорязани от реки и поточета, дълбоки проломи и пещери с удивителни сталактити и сталагмити. Истински рай и предизвикателство за алпинистите и любителите на трекинг.

Винялес – Долината на пурите - 3

Долината Винялес – родината на кубинските пури

Винялес е известна не само с красивите си природни забележителности, но и с отглеждането на тютюн, от който се правят най-качествените пури в света.

Винялес – Долината на пурите - 4

Кога се появяват пурите?

Прочутите кубински пури се раждат дълго преди корабите на Христофор Колумб да акостират на най-големия остров на Антилския архипелаг. Със сухите листа на растението, наричано „коиба“, древните вождове пълнели лулите си и с вдишването на парите се стремели да умилостивят добрите духове.

Винялес – Долината на пурите - 5

Испанците, които впоследствие пристигнали на острова, видоизменили ритуала и започнали да навиват листата на роло и да ги палят, държейки ги в уста.

Винялес – Долината на пурите - 6

Производството на пури – дълъг процес

Традиционно производството на кубински пури се основава на най-добрите сортове тютюн. След като листата узреят, се берат ръчно и поотделно. После се  подлагат на специална обработка, след два месеца се разрязват, централните жилки се премахват и листата се оставят да ферментират.

Винялес – Долината на пурите - 7

Съществуват 40-50 вида кубински пури, които се различават според сорта тютюн и размера си, но най-известни в цял свят са пурите Cohiba.

Винялес – Долината на пурите - 8

Селцето Винялес

Удивителното селце Винялес е скътано в полите на едноименната долина. Голяма част от храната, която се предлага в заведенията и в къщите за гости, е местна и екологично чиста. Местните се разхождат, яздейки коне, облечени като каубои и често с пура в уста или зад ухото.

Винялес – Долината на пурите - 9

Ако сте познавач или любител на пурите, тук може да видите как ги правят на живо. Гледките, които се разкриват към долината пред очите ви, са прекрасни.

Винялес – Долината на пурите - 10

Подарете си една екскурзия до Куба, която ще остави у вас незабравими спомени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.