fbpx Skip to main content

Винялес – Долината на пурите

Долината Винялес е разположена в западната част на Куба. Това е земеделски район, където по традиционни начини се отглеждат плодове, зеленчуци, кафе и особено тютюн.

Cuba_Vinales_view-of-farm-fields-1

Скали, хълмове и варовикови образувания

Смята се, че във Винялес се е зародил животът на остров Куба. Тук възрастта на варовиковите образувания е над 160 млн. години. Скалният релеф е изключително разнообразен.

CUAVA-DEL-INDIO

Има трудно достъпни скали, прорязани от реки и поточета, дълбоки проломи и пещери с удивителни сталактити и сталагмити. Истински рай и предизвикателство за алпинистите и любителите на трекинг.

Cueva-del-Indio-Vinales

Долината Винялес – родината на кубинските пури

Винялес е известна не само с красивите си природни забележителности, но и с отглеждането на тютюн, от който се правят най-качествените пури в света.

IMG_7827-1024x786

Кога се появяват пурите?

Прочутите кубински пури се раждат дълго преди корабите на Христофор Колумб да акостират на най-големия остров на Антилския архипелаг. Със сухите листа на растението, наричано „коиба“, древните вождове пълнели лулите си и с вдишването на парите се стремели да умилостивят добрите духове.

tabacco

Испанците, които впоследствие пристигнали на острова, видоизменили ритуала и започнали да навиват листата на роло и да ги палят, държейки ги в уста.

cuban-cigars-4

Производството на пури – дълъг процес

Традиционно производството на кубински пури се основава на най-добрите сортове тютюн. След като листата узреят, се берат ръчно и поотделно. После се  подлагат на специална обработка, след два месеца се разрязват, централните жилки се премахват и листата се оставят да ферментират.

cuba-2260560_960_720

Съществуват 40-50 вида кубински пури, които се различават според сорта тютюн и размера си, но най-известни в цял свят са пурите Cohiba.

Cigar-Factory-Santa-Clara

Селцето Винялес

Удивителното селце Винялес е скътано в полите на едноименната долина. Голяма част от храната, която се предлага в заведенията и в къщите за гости, е местна и екологично чиста. Местните се разхождат, яздейки коне, облечени като каубои и често с пура в уста или зад ухото.

vinales1

Ако сте познавач или любител на пурите, тук може да видите как ги правят на живо. Гледките, които се разкриват към долината пред очите ви, са прекрасни.

1200px-Cuba_Vinales_Centro

Подарете си една екскурзия до Куба, която ще остави у вас незабравими спомени.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Вие успешно се абонирахте за нашия Нюзлетър!

Възникна грешка при изпращането на данните. Моля опитайте отново!

Съгласен съм, предоставените от мен лични данни да бъдат обработвани от Руал Травел за целите, посочени в Общите условия.