fbpx Skip to main content
Вишеград – замъкът на хълмовете

Вишеград – замъкът на хълмовете

Чехия е любима наша дестинация – каним ви да пътуваме заедно и ви подготвяме с тази любопитна статия за Вишеград.

Вишеград е основан е през Х век, като съперник на замъка Храдчани. От ХІ век нататък става все по-популярен, когато суверените се установяват тук и строителството се засилва. В средата на ХІІ век следва период на упадък, а два века по-късно е укрепен със защитна стена. По време на хусистките войни (ХV в.) селището претърпява значителни разрушения. В началото на ХVІІ век крепостта е изградена в бароков стил. След разрушаването й през 1911 г. във Вишеград се извършва сериозна реставрационна дейност.

Вишеград
Вишеград

Църквата, която се издига над Вишеград се нарича „Св. Св. Петър и Павел“. Двете й кули доминират над къщите, построени на десния бряг на р. Вълтава и я превръщат в символ на квартала. Първото място за богослужение на това място е изградено през втората половина на ХІ век. По време на управлението на Карл ІV е построена наново и се превръща в трикорабна базилика в готически стил. През ХVІ в. стилът постепенно става ренесансов, а през ХVІІІ век – бароков. През втората половина на ХІХ век църквата е в сегашния си нео-готически стил. Реставрационните работи продължават през 1981-1987 г., извършват се и археологически разкопки.

Църквата „Св. Св. Петър и Павел“
Църквата „Св. Св. Петър и Павел“

Фасадата на църквата е вклинена между двете кули и е изградена в началото на ХХ век. Нео-готическият стил е подсилен от триъгълен тимпан, ограден със скулптури. Люнетите на величествените портали са украсени с мозайки, а по вратите има гербове и безценна златна декорация.

Фасадата на църквата
Фасадата на църквата

Интериорът прави впечатление с няколко забележителни фрески със стилизирани мотиви, които датират от началото на 1900-та година. Чарът на църквата е в декорацията и стенописите, които покриват изцяло корабите и тавана. Колони поддържат овалните арки, които разделят трите кораба.

Високият олтар е ограден от четири скулптури – на Св. Св. Петър и Павел и на Св. Св. Кирил и Методий.

Църквата отвътре
Църквата отвътре

Първоначално до църквата се е намирало средновековно гробище, което през втората половина на ХІХ век е превърнато в мемориал на чешкото изкуство и култура. Тук са погребани писателите Чапек, Немцова и Неруда, а също и композиторите Дворжак и Сметана.

Мемориала
Мемориала

Ротондата Св. Мартин се смята за една от най-старите в Прага. Всъщност е построена в романски стил през ХІ век вероятно на мястото на сграда от Х век. За щастие тя е пощадена от разрушенията по време на хусистките войни. Параклисът е изграден наново през втората половина на ХІХ век.

Ротонда "Св. Мартин"
Ротонда “Св. Мартин”

Портите Табор и Леополд се намират на стените на старата крепост и оттам се разкрива прекрасна гледка.

Порта "Леополд"
Порта “Леополд”

Недалеч оттук, близо до метро-станцията на Вишеград се намира футуристичният комплекс на Двореца на културата и хотел Форум. Тези две сгради са построени през 80-те години на ХХ век и са пример за съвременната чешка архитектура.

Чехия със забележителностите и културата си ви очаква – както и ние! Елате и пропътувайте мечтите си с нас!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.