fbpx Skip to main content
Вишеград – най-малкият град в Унгария на най-големия завой на Дунава

Вишеград – най-малкият град в Унгария на най-големия завой на Дунава

Името Вишеград е със славянски корен и означава „Висока крепост“. Любопитен факт е, че абсолютно същото име се среща в Босна и Херцеговина, в Украйна, в Прага, а също и в България. Той е разположен в района на Пеща, на десния бряг на р. Дунав на около 40 км от Будапеща.

Пеща
Пеща

Вишеград има дълга и богата история. През ІV в. римляните построяват военен лагер на стратегическо място около река Дунав. На същото място през ІХ в. се нанасят славяни, които кръщават укреплението Вишеград.

След инвазията на монголите, крал Бела ІV построява две крепости, които да защитават териториите му. Изградени са Долният замък (днес Соломоновата кула), който е бил свързан с Горния замък.

Кралският дворец (Замъкът Вишеград), датиращ от ХІV в. е първият кралски дворец, построен в града. Дворецът е бил официална резиденция на унгарските крале до началото на ХV в. когато е използван за лятна резиденция.

С навлизането на турските войски замъкът е разрушен, а през ХVІІІ в. сринат до основи. Археологическите разкопки, започнали едва през ХХ в. продължават и до днес.

Вишеград
Вишеград

Символ на града е Соломоновата кула, датираща от ХІІІ в. Формата й е шестоъгълна и е наричана Горния замък. Кулата е свързана с една мрачна история – някога в нея е бил заточен Влад Цепеш, известен като граф Дракула. След 12 години заточение със съпругата си, той почива.

Соломоновата кула
Соломоновата кула

Днес в нея се провеждат изложения на готическото и ренесансово изкуство. През лятото тук се организират военни театрални игри, а на туристите се предлага да опитат как се стреля с истински лък или арбалет в двора на крепостта, да подържат сокол и да се почувстват като знатен гост на средновековния замък.

Оттам се открива великолепна и незабравима гледка, ако може да изкачите стъпалата, които са безброй.

lovagi-torna-bemutato-lista-1 entertainment

На висок хълм над Соломоновата кула се намира Цитаделата, датираща от ХІІІ в. Тя е построена по нареждане на крал Бела ІV след монголската инвазия. Строена преди близо почти век, тя е най-запазеният средновековен паметник.

Цитаделата
Цитаделата

Вишеград привлича не само с историческите си забележителности.

Всяка година през втория уикенд на м. юли се провежда фестивал на Кралския дворец. Хората се преобличат с костюми от Средновековието и целият град се преобразява. Тогава може да се отдадете на танци, музика, представления, вкусна храна и вино.

Royal Palace Fair

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.