fbpx Skip to main content
Най-впечатляващите съвременни скулптури на открито

Най-впечатляващите съвременни скулптури на открито

Днес въображението на най-надарените творци по света ражда уникални шедьоври. Голяма част от тях са в музеи и частни колекции, но за наша радост можем да срещнем и такива в парка или на улицата. Чувствата и усещанията, които събуждат тези произведения, трудно могат да се опишат. Ето част от тези творби, на които можем да попаднем, разхождайки се из някои от европейските градове.

Обувките край Дунав в Будапеща

Обувките край Дунав предизвикват истински вихър от емоции. Мемориалът представлява 60 обувки от чугун, подредени на кея край Дунава в Будапеща. Паметникът е посветен на евреите, избити от унгарските нацисти и хвърлени в река Дунав по време на Втората Световна война. Заповядали им да си събуят обувките и ги разстреляли…

028046635-big

Пътниците в Марсилия

В близост до пристанището на Марсилия скулпторът Бруно Каталано е разположил своите пътници. Това са няколко статуи на хора, които заминават нанякъде със своите куфари. На всяка фигура липсва значителна част от тялото. Навярно пътниците търсят част от себе си докато пътуват или просто са оставили частици от себе си по пътя…

Грижовната ръка в Швейцария

Тази статуя в малкото градче Гларус в Швейцария ни напомня, че човекът е пряко свързан и ангажиран с природата. От грижовната ръка се виждат само палеца и пръстите и се създава усещане,че сякаш дланта придържа корена на дървото. Не трябва да забравяме, че всеки може да помогне за опазването на приподата само като промени всекидневните си навици.

Висящият човек в Прага

Кого смятате, че изобразява тази скулптора, висяща от тръба? Това е основателят на психоанализата Зигмунд Фройд. Скулпторът Давид Черни създал това произведение като ироничен отговор на въпроса каква роля ще играят интелектуалците в новото хилядолетие. Явно според твореца те няма да са на земята сред хората, а във висините на своята наука.

Политици обсъждат глобалното затопляне в Берлин

А ето как най-актуалните теми намират отражение в творбите на съвременните автори.

Хедингтонската акула в Оксфорд

Създадената от скулптора Джон Бъкли акулата предизвикала много спорове, когато за пръв път била показана пред обществото. Оксфордският градски съвет се опитал да я премахне от сградата от съображения за сигурност, а след това на основание, че не е давано разрешение за монтирането на статуята на акулата. Било предложено да я преместят в местния плувен басейн, но много от местните жители подкрепили идеята да оставят акулата върху сградата. Скулптурата е създадена по случай 41-та годишнина от падането на атомната бомба върху Нагасаки. В известен смисъл, акулата изобразява красива, но потенциално смъртоносна ракета.

Емоциите, които тези скулптури предизвикават, са разностранни, но със сигурност никой няма да остане безразличен пред тях! И определено ще ни накарат да се замислим.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.