fbpx Skip to main content
Вълчитрънското съкровище гостува във Виена

Вълчитрънското съкровище гостува във Виена

На 6 март в Музея на историята на изкуството (Kunsthistorisches museum) във Виена бе открита изложбата „Първото злато. Ада тепе: най-старото златно съкровище в Европа“. Проектът е осъществен от Националния археологически институт и музей към БАН и Института за ориенталска и европейска археология към Австрийската академия на науките.

Изложбата проследява развитието на металургията през бронзовата епоха по българските земи и по-точно изработването на предмети от злато и бронз от втората половина на ІІІ хил. пр. Хр. до ХІІІ в. пр. Хр. Колекцията включва 333 находки, между които златни накити и съдове, бронзови сечива, оръжия и др.

Акцент в експозицията е комплектът находки от златодобивния рудник Ада тепе, който включва каменни сечива за добив и преработка на злато, характерни за епохата керамични съдове, предмети от бита и др.

Каменни сечива бронзова епоха

Присъстват още златни накити от ранната и средната бронзова епоха, сред които съкровището от Свищов, Дъбене, Изворово, Трояново и Овчарци.

Най-голямо впечатление безспорно прави уникалното Вълчитрънско златно съкровище, което е представено от 13 златни съда, изработени от масивно злато, с общо тегло 12 425 кг. Седемте диска и съдът в три части нямат аналог в древността и датират от VІІ-VІ в. пр. Хр.

Златни накити Свищов
Златни накити Свищов

Представени са още и златни накити от ранната и средната бронзова епоха, както и от по-късни времена като златна погребална маска от могила Светицата, златни накити от Свещари, а също и комплект накити от Рациария.

Погребална маска от могила Светицата
Погребална маска от могила Светицата

„Изложбата е първата по рода си, която осъществяваме извън България. Показваме на света развитието на културата и цивилизацията по нашите земи през бронзовата епоха. Ада тепе е единственият известен досега рудник от бронзовата епоха за добив на благородни метали в Европа“, коментира доц. Христо Попов, зам. директор на Националния археологически институт и музей при БАН.

Ада тепе

Най-старото златно съкровище в Европа ще гостува в престижния виенски музей в продължение на четири месеца – до 25 юни 2017 г., така че можете да я видите там, редом с “Вавилонската кула” на Питър Брьогел, мадоните на Тициан, Тинторето, Рафаело и Веронезе и инфантите на Веласкес.

През есента изложбата ще бъде представена и в Националния исторически музей в София с по-сериозен акцент върху бронзовата епоха.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.