fbpx Skip to main content

География на Исландия

Исландия е остров в Атлантическия океан, намиращ се до Полярния кръг, между Гренландия и Норвегия. Площта на острова на 103 000 кв. км и е приблизително със същия размер като Унгария, Португалия и България. Исландия е най-големият остров в света, възникнал от вулканична дейност, втори по големина остров в Европа след Великобритания и 18-ти по големина остров в света. Бреговата му линия е 4,970 км.

Исландия_5

Исландия е една от най-младите земи на планетата и дом на някои от най-активните вулкани в света. Островът дължи съществуването си на голяма вулканична пукнатина в Средноатлантическия хребет, където евразийската и американската плоча се срещнат. Заради движението на плочите Исландия „пораства“ с около 5 см всяка година.

Исландия_6

Най-високият връх на Исландия е Хванадалснюкюр, с височина 2 119 метра. Над 11 процента от страната е покрита с ледници, включително ледника Ватнайокутл, най-големия в Европа. Неговата земна маса се състои от ледници (12 000 кв. км), лава (11 000 кв. км), пясък (4000 кв. км), вода (3000 кв. км) и пасища (1,000 кв. км).

Исландия_7

Исландия е най-рядко населената страна в Европа. Почти 80% от страната е необитаема, а голяма част от релефа се състои от плата, планински върхове и плодородни низини. Има много дълги, дълбоки фиорди и ледници. Нейният пейзаж се характеризира с водопади, гейзери, вулкани, черни пясъчни плажове и неземно красиви полета от застинала лава.

Исландия_8

Исландия има много мек климат за географското си положение, повлиян от топлото океанско течение Гълфстрийм. Средната температура през лятото в столицата Рейкявик е 10.6 C ° през юли. Средната зимна температура в Рейкявик е около 0 ° C.  Времето може да бъде много непредвидимо и често се променя за миг.

Исландия_9

Исландците се шегуват, че ако времето не ви хареса, изчакайте 10-15 минути – то със сигурност ще се промени.

Исландия_10

Исландия_11

Исландия_12

Исландия_13

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.