fbpx Skip to main content
Гитхорн – селцето без пътища

Гитхорн – селцето без пътища

Корените на Гитхорн

Корените на Гитхорн водят назад във времето. До ХІІІ век никой не се е  интересувал от това място, защото  е изглеждало блатисто и неплодородно. Местен земевладелец продава земята на францискански монаси и за негова изненада, както и на много други, заселниците направили редица подобрения.

Торф и кози рога

Заселниците тук откриват голямо количество торф, както и роговете на стотици кози, откъдето идва и името на Гитхорн – Кози рог. Предполага се, че козите са загинали по време на голямото наводнение от 1170 година.

Холандската Венеция

За да транспортират торфа, местните прокопават канали, които виждаме днес, а големи територии се превръщат в езера, които са не по-дълбоки от 80-90 см. Това е и причината Гитхорн да получи името Холандската Венеция.

Всяка къщичка е на мини островче.

Красиви къщички, мостчета и изобилие от цветя

Селцето е с дължина не повече от 4 км, а ширината му около 900 метра, населението наброява 2620 души. До красивите къщички със сламени покриви, може да се достигне по мостчетата (над 180 на брой) или по вода.

Гитхорн през зимата

През зимата може да се присъедините към холандците, които се пързалят по каналите с кънки.

В малка част от къщите наистина се живее. Другата част е превърната от собствениците в малки, но интересни музеи. Цветята, обагрени в различни нюанси, те карат да се чувстваш като в приказка.

Гитхорн – селцето без пътища 7

Къде се намира Гитхорн?

Гитхорн e разположен в северозападната част на Холандия. До Амстердам има само 90 км и ако решите да го посетите, ще се озовете в приказното царство на тишината, красотата и спокойствието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.