fbpx Skip to main content
Глиптотеката на Карлсберг – едно безценно дарение за поколенията

Глиптотеката на Карлсберг – едно безценно дарение за поколенията

Глиптотеката на Карлсберг е една от най-старите галерии в Дания, основана през 1888 г от големия ценител на изкуствовото – кралят на бирата и създател на търговската марка „Карлсберг”, Карл Якобсен.

Самият той бил голям любител на Античността, както и на съвременното изкуство. Като много богат човек, той купувал антични паметници (по онова време се раждала археологията, много статуи били новооткрити и се продавали на цени, които днес не можем и да си представим, със съгласието на невежи държавни глави, като турските султани например, тези антични съкровища се препродавали, имало достатъчно желаещи да ги продават, така че цените били далеч от днешните).

Освен това Карл Якобсен познавал лично много от най-големите художници и скулптори на времето си, тъй като Гоген бил женен за датчанка и, живеейки известно време в Дания, въвел богатия фабрикант в кръговете на френските импресионисти. Така Якобсен могъл да закупи голям брой картини и скулптури на свои съвременници, които днес са безценни. Така се създала една изключително богата колекция.

Глиптотеката на Карлсберг – едно безценно дарение за поколенията 1
“На морския бряг” Пол Гоген

Преди смъртта си, Карл Якобсен построява прекрасната сграда на Глиптотеката специално за своята колекция и подарява на града и сградата и самата колекция. Така се ражда една от най-впечатляващите галерии на изкуството в Европа.

Глиптотеката на Карлсберг – едно безценно дарение за поколенията 2

Музеят има две секции – антична и модерна. В античната секция са изложени колекции от Египетската, Гръцката, Етруската и Римската Античност, давайки възможност на посетителя да се разходи из 3500 години история. В модерната секция ще можете да се възхитите на една от най-богатите колекции на импресионисти и на френски скулптори от края на XIX век в Европа след колекцията на парижкия музей Орсе: Роден (35 скулптори), Жан-Батист Карпо, Моне, Мане, Дега, Тулуз-Лотрек, Пол Синяк, Гоген (40 платна!), Ван Гог. Има също и картини на Пикасо и други сюрреалисти на втория етаж на глиптотеката. Разбира се, представени са и картини и скулптури на датски артисти от XIX – XX век.

Глиптотеката на Карлсберг – едно безценно дарение за поколенията 3

Освен всичко друго, музеят разполага и с разкошна зимна градина, в която се отглеждат екзотични растения и която предлага истинско бягство от действителността. В прекрасното кафене на зимната градина можете да си поръчате лек обяд или да опитате някой от прекрасните сладкиши с чаша кафе, отдавайки се на впечатленията, които сте събрали, разглеждайки богатите колекции на музея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.