fbpx Skip to main content
Голямата Америка – скритият Гранд Каньон в Чехия

Голямата Америка – скритият Гранд Каньон в Чехия

Всички хора са чували и виждали невероятни снимки за величествения природен феномен в САЩ – Гранд Каньон. Малцина обаче подозират за съществуването на един друг каньон и то в сърцето на Европа.

Чешкият Гранд Каньон

Чешкият Гранд Каньон или просто Голямата Америка, противно на очакванията, не е дело на естествени природни процеси, а на човешка дейност.

Голямата Америка (Velka Amerika) е изоставена кариера за варовик, която се намира недалеч от село Морина, в среднобохемския край на Чехия и само на няколко километра от Прага. Чехите често наричат варовиковата кариера Големия каньон, тъй като наподобява на Гранд Каньон в Аризона.

В края на ХІХ век в този район започнала активна дейност в района в отговор на голямото търсене на варовик. По онова време камъкът се използвал предимно в индустрията – за добиването на захар от захарно цвекло, а в доменните пещи за производство на желязо и стъкло.

След края на Първата световна война, с увеличаването на минната дейност, кариерите в Морина ставали все по-дълбоки и все по-дълги. В резултат дължината на Голямата Америка достигнала 800 метра дължина и 100 метра дълбочина.

През 1963 г. работата в кариерата била прекратена и дъждовната вода постепенно започнала да се натрупва и накрая образувала езеро на дъното.

Макар и изкуствено създаден, чешкият Гранд Каньон е не по-малко красив и впечатляващ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.