fbpx Skip to main content
Дворецът  Кобург във Виена, родното място на цар Фердинанд

Дворецът Кобург във Виена, родното място на цар Фердинанд

Дворецът “ Кобург” е построен в периода 1840 – 1845 г. по поръчка на херцог Фердинанд фон Саксен Кобург и Гота (1785 – 1851). Началото на проекта било белязано със смърт. Талантливият архитект Карл Шлепс, който през цялата 1839 г. разработвал архитектурния  план, неочаквано издъхнал. Така със строежа се заел Адолф Коромпай. В старанието си да свърже античност и съвремие той пък станал за смях на цяла Виена – на шега хората нарекли сградата  “ Палатът на аспержите” заради дузината колони оформящи фасадата му. Без да обръща внимание на присмеха на съгражданите си, Фердинанд не криел гордостта от инвестицията си. Причина да избере това място за свой дом били великолепно съхранените останки от крепост, градена през XIII век за резиденция на владетели от рода Бабенбергер.

Facade
Фасадата на Кобург Резиденц хотел.

Върху здравите каменни зидове, три столетия по-късно, била издигната стената, предпазила града по време на първата обсада на турците, предвождани от Сюлейман Великолепни през 1529 г. След това тя пък станала основа за създадената защита по така наречения “италиански маниер”: отделните защитни съоръжения били свързани със стени, а всичко това било оградено с огромен ров, пълен с вода, за да не може да се прокопае тунел под него. Строежът продължил чак до 1555 г. Да провери своята надежност така изградената крепост имала възможност при втората обсада на Виена от турците през 1683 г.

Garden restaurant
Изглед към градината на хотела.

През 1857 г. император Франц Йосиф обаче наредил крепостта да бъде разрушена. Той сметнал , че тя повече не е нужна и е по–важно да осигури място за домове на бързо растящия брой на населението на града. Доста по-далновиден от него се оказал дядото на българския цар Фердинанд, тъй като той и семейството му отдавна обитавали изградения върху здравите средновековни останки дворец Кобург. Роднини на създателя на замъка са още дузина монарси , управлявали почти цяла Европа. След обявяването на независимостта на Белгия, принц Леополд фон-Саксен-Кобург и Гота, брат на херцог Фердинанд, е избран през 1831 г.от националния конгрес на страната за крал под името Леополд I. Основаната от него династия и днес управлява Белгия.

Dinner table
Един от изящно обзаведените салони за вечеря в Кобург Резиденц хотел.

Херцогиня Виктория, родена принцеса фон Саксен Кобург и сестра на Фердинанд, при втория си брак през 1818 г. се венчава за херцог Едуард фон Кент – по-малкия брат на бездетния британски крал Георг IV. Единствено дете от този съюз е Виктория, по-късно владетелка на Великобритания и Ирландия. Принц Фердинанд, внук на Фердинанд, създателят на двореца Кобург, най-младият син на Август Лудвиг, е роден през 1861 г. в палата в сърцето на Виена.

Guest saloon
Общите площи в хотела са декорирани с портрети на различни владетели от фамилията фон Саксен-Кобург и Гота.

Майката на бъдещия български цар – княгиня Клементина Орлеанска е дъщеря на френския крал Луи Филип. След като получава образованието си в родният си град, през 1887 г., Фердинанд е избран от Третото велико народно събрание за княз на България. След обявяването независимостта на страната  на 22.09.1908 г. , Фердинанд е коронясан за български цар.

Можете да посетите двореца, който днес е петзвезден хотел и се намира на две крачки от „Свети Стефан“ в Стария град и да изпиете едно кафе в приятната сладкартица – ако времето е хубаво – непременно на терасата. Прекрасно изживяване!

Izba
Наскоро хотелът спечели международна награда за най-добра винена листа в света. Листът включва над 60 000 бутилки реномирани вина от цял свят и е дълъг 138 страници.

1 мнение за “Дворецът Кобург във Виена, родното място на цар Фердинанд

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.