fbpx Skip to main content
Дворецът Кобург във Виена – продължение

Дворецът Кобург във Виена – продължение

Ще продължим започната вече от нас история за Кобург Пале – един от най-прекрасните дворци във Виена, в който е роден нашият цар Фердинанд. Тук можете да намерите първата статия. Замъкът в центъра на австрийската столица често е бил арена на страстни любовни истории. Най–вълнуващата от тях е свързана с Йохан Щраус-син. Композиторът, наричан “Краля на валса”, се влюбил безпаметно в младата Аделе Дойч. След развода с втората си съпруга, той нямал право да се венчае отново, защото бил католик. Охулен от близки и почитатели, през 1886 г. той намира подслон в двореца Кобург, където по това време живее херцог Ернст II, братовчед на българския цар Фердинанд, и приема протестантството. Година по-късно се жени за новата си муза.

Zimna premiana
Хотел Кобург Резиденц в зимна премяна.

Йохан Щраус–син остава  във Виена до смъртта си като поданик на херцогството. Дузина от най-известните произведения на композитора са посветени на членове на фамилията Саксен-Кобург и Гота. Сред тях е празничния марш, написан специално за българския цар Фердинанд.

19 vek
Така е изглеждал районът на Пале Кобург през 19-ти век.

Пострадал от бомбите по време на Втората световна война, след края на войната, замъкът става квартира на руски войници, а през 1947 г. тук е наредена изложбата  “100 години Москва”. През 1949 г. част от сградата е заложена и започва да се отдава под наем. Така на първия и втория етаж се настаняват служители на Австрийските държавни железници, които използват помещенията до 1997 г.

Clementine restaurant
Ресторант “Клементина” носещ името на княгиня Клементина Орлеанска, живяла в Пале Кобург през XIX век.

Последната представителка на фамилията Саксен-Кобург и Гота – принцеса Сара Аурелия, живяла в двореца до смъртта си през 1994 г., продава през 1978 г. замъка на търговец на имоти, който по-късно го превръща в обект на куп спекулации.  Някога великолепната сграда, запазила в основите си крепостни стени от XIII век, постепенно се превръща в руина, рушат се многобройните декорации, помръква позлатата, протрива се коприната по креслата и стените на двореца. През 1997 г. поредният купувач на Пале Кобург е Петер Пюрингер, роден в източен Берлин, бившата Германска Демократична Република. По негова инициатива е създадена фондацията “Пюрингер” и, с помощта на Националната служба за паметниците на културата на Австрия, до края на 2003 г. дворецът е реставриран. Така архитектурната перла, пренадлежала на фамилията Саксен-Кобург и Гота и роден дом на българския цар Фердинанд I, сега е превърнат в хотел, а гостите му неусетно и съвсем доброволно научават част от новата българска история.

Private salon
Един от изящните салони, предназначени за изискани частни събития.

По време на реставрацията на сградата за изненада на всички било открито едно огромно каменно подземие – така нареченото “ледено мазе” – избата на двореца. Днес тя съхранява сбирката от над 60 000 бутилки. Те са повече от 3400 вида и са произведени по цял свят. Най – старата бутилка е запечатана през 1795 г. Колекцията е най богатата в цяла Австрия и е една от най -големите в Европа. Днес Пале Кобург е изискан хотел, където най-евтината нощувка струва 810 евро. Най-скъпи са трите императорски апартамента. Те са тип мезонет, но имат и тераса с изглед към дворцовата градина и градския парк на Виена. Цените на тези апартаменти са от 1760 до 1920 евро за нощ, като покоите на българските монарси са запазени в автентичен вид. Любимата зала на Саксен – Кобургите е на първия етаж, наречена “Златният сезон”, където стените са с фини жълти копринени тапети, тъкани във Франция, украсени с флорални мотиви.  Ако решите да я наемете за половин ден, ще ви излезе 2500 евро., а за цял ден 4250 евро. За балната зала на двореца, декорирана с кристални огледала, ще платите 3800 евро за ден. Едно кафе, обаче, на терасата на Пале Кобург не стува повече от 6 – 8 евро, поднася се с дребни сладки и може да осигури един – два приятни часа на съзерцание, романтика или просто сладки приказки. Съвсем наскоро дворецът Кобург записа нова страница в историята си – на 14.07.2015 г. тук бе подписан историческия ядрен договор с Иран.

Vinarska izba
Една от шестте винарски изби, пазещи колекция от над 60 000 бутилки вино.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.