fbpx Skip to main content
Един музей с поглед към човека и изглед към Айфеловата кула

Един музей с поглед към човека и изглед към Айфеловата кула

След шест години титаничен труд, точно срещу Айфеловата кула, в двореца Шайо, отново отваря врати Музеят на човека, напълно обновен. Музеят вече не прилича на пещерата на Али Баба. Вече ги няма прашните витрини, старите етикети, претоварените с предмети от четирите краища на света дървени рафтове. Сега посетителите с лекота се разхождат в напълно преустроения в архитектурно отношение интериор, окъпан в светлина. Като бонус, по време на визитата имат незабравима гледка към Париж и към неговата емблема – Айфеловата кула.

palais_de_chaillot1_-_cap_nborel-045

Музеят е оборудван с модерни познавателни пана, витрини с вътрешно осветление, интерактивни екрани, представят се прожекции 3D и педагогически игри, които обясняват като приказно приключение развитието на човешкия род, сложната му природа и възможното му бъдеще. Освен човешки кости, кремъчни оръдия и пренесени пещерни рисунки, вече можем да се наслаждаваме във възможно най-добрите условия на най-ценните съкровищата на музея: чувствената Венера от Лесрюн с пищните й форми, статуетка от бивник на мамут, датирана на около 25 000 години; редица впечатляващи мумии, восъчни анатомични фигури от именития анатом Андре Пиер Пинсон (1746-1828), емблематични за времето на Просвещението и още – на черепа на Кроманьонец; дори и на черепа на самия Декарт!

Evolucia na choveka
Един от трите раздела в музея озаглавен “Откъде идваме”

Музеят е създаден през 1937 г. от  Пол Риве, лекар и етнолог, на мястото на съществуващия Етнографски музей Трокадеро.
Реконструкцията не разрушава духа на музея, тя следва стремежа на неговия основател да представя „човека като неделимо единство в пространството и времето”, очертава еволюцията на човешкия род, на хомо сапиенс, наред с други, изчезнали вече линии на човешки цивилизации. Представя първите оръдия на труда, зараждането на изкуството, на абстрактното мислене, непрекъснатото взаимодействие на човека с природата, адаптацията му към околната среда и климатичните промени, разнообразието на човешки общности и общества. Музеят си поставя за цел да наведе посетителя към размисъл.
За да бъде олекотена експозицията, някои от колекциите са изнесени в други музеи – част е в Париж, в музея Quai-Branly, друга е в Марсилия – в прекрасния новосъздаден музеен център Mucem.

Koi sme nie
Раздела озаглавен “Кои сме ние”

Новата подредба на музея е разделена в три големи отдела, вдъхновена от известната картина на Пол Гоген, създадена в Таити през 1897 г. и озаглавена „Откъде идваме? Кои сме? Накъде отиваме?”. Адаптирана в научен план, концепцията представя един раздел озаглавен „Кои сме ние?”, който представя човека като същество от плът, мисъл и общуване. Вторият раздел е озаглавен „Откъде идваме” и следва развитието на хуманоидите до хомо сапиенс. Третият раздел е озаглавен „Накъде отиваме” и разглежда въпросите за бъдещето на нашия вид в един свят, който непрестанно променяме, а той на свой ред продължава да ни променя.
С площ от 3100 м2, с над 700 000 предмета от предисторията и 30000 експоната свързани с човешкото тяло, Музеят на човека в Париж е още един притегателен полюс в най-красивия град на света.

2048x1536-fit_bustes-anthropologiques-xviiie-siecle-exposes-musee-homme

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.