fbpx Skip to main content

Делхи – градът на контрастите

Делхи – един от най-старите градове на света

Делхи е  разположен на р. Ямуна, приток на река Ганг, в Северна Индия. Столица е на страната и един от най-старите градове на земята с население от около 13 млн. души

 

Река Ямуна
Река Ямуна

Един град с древна история

От археологическите разкопки става ясно, че днешният Делхи е населяван още от 2000  г.пр.Хр. Тук, на мястото на сегашния град са открити останки на седем древни града.

Делхи
Делхи

Стария и Новия Делхи – един град с две лица

Ню Делхи

В Ню Делхи има два големи булеварда – „Раджпат“ „Джанпат“. Булевард „Раджпат“ води от президентския дворец Бхаван до Вратата на Индия – 42-метрова арка, издигната в памет на на повече от 90 000 индийски войници, загинали във войните с Англия.

Булевард „Раджпат“ и Вратата на Индия
Булевард „Раджпат“ и Вратата на Индия

Другият главен булевард, „Джанпат“ стига до търговския район на града – Конаут Плейс. Тук сградите са разположени в концентрични окръжности, а в близост се намира астрономическата обсерватория Джантар Мантар.

Булевард "Джанпат"
Булевард “Джанпат”

Стария Делхи – един различен свят

В Стария Делхи човек попада в напълно различен свят. Основният булевард представлява смесица от малки, зле осветени улички, спокойни пазарчета, хора, кучета и блуждаещи крави.

Стария Делхи
Стария Делхи

Червената крепост – истински шедьовър

Червената крепост е истински шедьовър на моголската архитектура. Построена е при император Шах Джахан ((1627-1658) и е получила името си от червените стени от пясъчник. Стената с остри кули е дълга 2,4 км, а в сградите се помещават луксозни сараи и кралски бани, както и богато украсени павилиони и градини с красиви фонтани.

Червената крепост
Червената крепост

Джама Масджид – най-голямата джамия в Индия

Джамията Джама Масджид е построена от моголския император Шах Джахан. Има три огромни порти, четири ъглови кули и две 40-метрови минарета, построени от червен пясъчник с ивици бял мрамор Върховете на трите купола на джамията са позлатени, а в двора има басейн и фонтан. В джамията има места за 899 богомолци, а главният двор може да побере 25 хил. богомолци.

Джамията Джама Масджид
Джамията Джама Масджид

Гробницата Хумаюн

Гробницата на Хумаюн е друга забележителност в старата част на Делхи. Хумаюн е вторият велик владетел на моголите, който в  1533 г. прави града своя столица. Гробницата е разположена в прекрасен парк.

Гробницата на Хумаюн
Гробницата на Хумаюн

Кулата Кутаб Минар

Интригуващият комплекс Кутаб Минар е построен през ХІІІ век и символизира идването на исляма на полуострова. Главното минаре е високо 72,5 м. В следващите векове в „Кутаб Минар“ се строят султански гробници и медресета – училища за изучаване на Корана. Тук има една забележителност – седем-метров железен стълб с чистота на желязото 98%, смятана за непостижима с технологията на онова време.

Кулата „Кутаб Минар“
Кулата „Кутаб Минар“

Пазарът Чандни Чоук

Пътуването до Делхи няма да е пълно, ако не посетите един от пазарите, които обграждат Чандни Чоук (Лунния площад). Пазарът Чандни Чоук е бил дълги години най-големият пазар в Индия. Той предлага колоритни и пикантни храни, както и чудесен избор от подправки, които показват кулинарните навици на индийците.

Пазарът Чандни Чоук
Пазарът Чандни Чоук

Делхи е един град, който няма как да не ви възхити, омае и плени от пръв поглед.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Вие успешно се абонирахте за нашия Нюзлетър!

Възникна грешка при изпращането на данните. Моля опитайте отново!

Съгласен съм, предоставените от мен лични данни да бъдат обработвани от Руал Травел за целите, посочени в Общите условия.