fbpx Skip to main content
Делхи – градът на контрастите

Делхи – градът на контрастите

Делхи – един от най-старите градове на света

Делхи е  разположен на р. Ямуна, приток на река Ганг, в Северна Индия. Столица е на страната и един от най-старите градове на земята с население от около 13 млн. души

Делхи - градът на контрастите - 1
Река Ямуна

Един град с древна история

От археологическите разкопки става ясно, че днешният Делхи е населяван още от 2000  г.пр.Хр. Тук, на мястото на сегашния град са открити останки на седем древни града.

Делхи - градът на контрастите - 2
Делхи

Стария и Новия Делхи – един град с две лица

Ню Делхи

В Ню Делхи има два големи булеварда – „Раджпат“ „Джанпат“. Булевард „Раджпат“ води от президентския дворец Бхаван до Вратата на Индия – 42-метрова арка, издигната в памет на на повече от 90 000 индийски войници, загинали във войните с Англия.

Делхи - градът на контрастите - 3
Булевард „Раджпат“ и Вратата на Индия

Другият главен булевард, „Джанпат“ стига до търговския район на града – Конаут Плейс. Тук сградите са разположени в концентрични окръжности, а в близост се намира астрономическата обсерватория Джантар Мантар.

Делхи - градът на контрастите - 4
Булевард “Джанпат”

Стария Делхи – един различен свят

В Стария Делхи човек попада в напълно различен свят. Основният булевард представлява смесица от малки, зле осветени улички, спокойни пазарчета, хора, кучета и блуждаещи крави.

Делхи - градът на контрастите - 5
Стария Делхи

Червената крепост – истински шедьовър

Червената крепост е истински шедьовър на моголската архитектура. Построена е при император Шах Джахан ((1627-1658) и е получила името си от червените стени от пясъчник. Стената с остри кули е дълга 2,4 км, а в сградите се помещават луксозни сараи и кралски бани, както и богато украсени павилиони и градини с красиви фонтани.

Делхи - градът на контрастите - 6
Червената крепост

Джама Масджид – най-голямата джамия в Индия

Джамията Джама Масджид е построена от моголския император Шах Джахан. Има три огромни порти, четири ъглови кули и две 40-метрови минарета, построени от червен пясъчник с ивици бял мрамор Върховете на трите купола на джамията са позлатени, а в двора има басейн и фонтан. В джамията има места за 899 богомолци, а главният двор може да побере 25 хил. богомолци.

Делхи - градът на контрастите - 7
Джамията Джама Масджид

Гробницата Хумаюн

Гробницата на Хумаюн е друга забележителност в старата част на Делхи. Хумаюн е вторият велик владетел на моголите, който в  1533 г. прави града своя столица. Гробницата е разположена в прекрасен парк.

Делхи - градът на контрастите - 8
Гробницата на Хумаюн

Кулата Кутаб Минар

Интригуващият комплекс Кутаб Минар е построен през ХІІІ век и символизира идването на исляма на полуострова. Главното минаре е високо 72,5 м. В следващите векове в „Кутаб Минар“ се строят султански гробници и медресета – училища за изучаване на Корана. Тук има една забележителност – седем-метров железен стълб с чистота на желязото 98%, смятана за непостижима с технологията на онова време.

Делхи - градът на контрастите - 9
Кулата „Кутаб Минар“

Пазарът Чандни Чоук

Пътуването до Делхи няма да е пълно, ако не посетите един от пазарите, които обграждат Чандни Чоук (Лунния площад). Пазарът Чандни Чоук е бил дълги години най-големият пазар в Индия. Той предлага колоритни и пикантни храни, както и чудесен избор от подправки, които показват кулинарните навици на индийците.

Делхи - градът на контрастите - 10
Пазарът Чандни Чоук

Делхи е един град, който няма как да не ви възхити, омае и плени от пръв поглед.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.