fbpx Skip to main content
Джайпур – розовият град на Индия

Джайпур – розовият град на Индия

Основаването на Джайпур

Едно от най-интересните места в Индия, Джайпур е основан през 1727 година и веднага се превръща в столица на най-големия индийски щат – Раджастан. Наричан е още „розовият град“ заради необичайния розов цвят на камъка, използван в строителството му.

Джайпур - розовият град на Индия - 1
Розовият град

Каква е легендата за Джайпур?

Според една  легенда през 1876 г., преди пристигането на принца на Уелс, било наредено всички сгради да се боядисат в розов цвят, за да се покаже гостоприемството и дружелюбността на местното население. Повечето от атракциите и забележителностите на Джайпур се намират в рамките на градските стени.

Джайпур - розовият град на Индия - 2
Градските стени

Как е изграден Джайпур?

Смята се, че Джайпур е първият град в Индия с градоустройствен план. Градът е построен под формата на мандала (кръг) от девет части, всяка от които отговаря на един от астрологичните знаци. Всички улици са ориентирани в посока изток-запад и север-юг. Джайпур е ограден от крепостна стена и вратите на крепостта се отварят при изгрев слънце и се затварят при залез, въпреки че градът отдавна се разпростира извън крепостта.

Джайпур - розовият град на Индия - 3
Врата към града

Забележителностите на Джайпур

Основните забележителности на Джайпур са свързани главно с ненадминатите шедьоври на древната индийска архитектура.

Хава Махал – „Дворецът на ветровете“

Хава Махал е една основните забележителности на Джайпур.

На централната фасада са разположени 935 малки прозорчета, от които жените на кралското семейство могат да наблюдават ежедневният живот и шествията на града, без да бъдат забелязани. Женският палат има формата на короната на индийския бог Кришна, а в най-високата си част достига до 15 метра.

Джайпур - розовият град на Индия - 4
Хава Махал

Градският дворец

Градският дворец всъщност е цял комплекс и представлява истинско архитектурно чудо и основна атракция на града.

Джайпур - розовият град на Индия - 5
Градският дворец

Уникалната му конструкция съчетава мраморни резби, елегантни стаи, напомнящи на английските паркове зелени градини и дворове с розов камък. В двореца някога са се провеждали военни паради и приеми, а днес в него се помещава музей.

Джайпур - розовият град на Индия - 6
Градският дворец

Астрономическата обсерватория Джантар Мантар

Джантар Мантар представлява колекция от астрономически съоръжения, изградени от махараджа Джай Сингх ІІ през периода 1727–1734 г. Джантар Мантар означава буквално инструменти за изчисление. Каменната астрономическа обсерватория се счита за най-голямата в света и е включена в Списъка за световно културно наследство на ЮНЕСКО. Слънчевият часовник на нейна територия е най-големият в света.

Джайпур - розовият град на Индия - 7
Джантар Мантар

Джал Махал – „Водният дворец“

Джал Махал е построен през ХVІІІ век в изкуственото езеро Ман Сагар, което е разположено между историческия град Амбър и Джайпур. Името на двореца идва от факта, че е разположен насред самото езеро.

Джайпур - розовият град на Индия - 8
“Водният дворец” Джал Махал”

Дворецът има пет етажа, но над водата е само най-горният етаж, другите са под водата. Само през лятото, когато водата на езерото намалее, се виждат останалите четири етажа.

Джайпур - розовият град на Индия - 9
Джал Махал

Пътувайте с екскурзиите ни до Индия. Тук определено има какво да се види, а величието и красотата ще оставят у вас спомени за цял живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.