fbpx Skip to main content
Джото – родоначалник на модерната живопис

Джото – родоначалник на модерната живопис

Джото е един от най-значителните художници на всички времена. Той е новатор и революционер, чието творчество определя хода на изкуството поне за пет века напред.

Данните за младостта и формирането на Джото ди Бондоне са оскъдни, знае се, че е роден в селско семейство в Коле Веспиняно, недалеч от Флоренция, роден е около 1267 г. По това време Флоренция е процъфтявящ град-република, икономиката й е най-модерната и най-могъщата в Европа. Разказват, че утвърденият художник Чимабуе среща случайно овчарчето в полето и е удивен как вярно е нарисувало една овца върху камък. Тази история вероятно е легенда, но е факт, че Чимабуе е учителят и откривателят на Джото. С него, още съвсем млад, даровитият художник отива в Рим и открива античната архитектура, а сетне попада на най-престижния строеж по онова време в Италия – катедралата, посветена на Св. Франциск в родния град на светеца, Асизи.

giottoportraitPaolu Ucelo
Джото ди Бондоне (худ. Паоло Учело)

Джото пренебрегва преобладаващия по това време в Италия гръцки маниер на рисуване, т.е. византийския стил, с плоските му избражения и закостенели канони. Младият художник рисува това, което вижда както го вижда. Чрез засилени светлосенки, архитектурни елементи, в които вписва композицията, разположена логично, често заменяйки традиционния златен фон с пейзажи, Джото придава непознати дотогава обем и дълбочина на изображението, интуитивно постига изумителен реализъм. Пак според легендата, младият Джото решил да се пошегува с учителя си и нарисувал муха върху една недовършена творба, а когато Чимабуе искал да се захване отново с рисуването, замахнал с ръка да прогони мухата. Чимабуе притежавал чувство за хумор, не се разсърдил, а напротив – най-сериозно заявил, че ученикът е надминал учителя си и е време Джото да се отдели и да започне самостоятелна дейност.

basilica_of_santa_croce
Църквата на Светия кръст (Санта Кроче) във Флоренция

С настъпването на новото XIV столетие, Джото е вече супер звезда, името му е познато из целия Апенински полуостров и даже отвъд Алпите. Владетели и велможи, от херцога на Милано до краля на Неапол, се надпреварват да го заливат с поръчки, да не говорим за папите, големите религиозни ордени, богатите търговци и банкери. Поръчките са повече отколкото един художник би могъл да поеме, но Джото притежава предприемачески дух и успява да организира учениците и последователите си, използвал труда и на местните творци, така че художественото му наследство е огромно. Дори много художници, които не се учат пряко от Джото, когато видят творбите му, започват да рисуват по неговия маниер, истинска мода, белег на модерното. За жалост времето е унищожило значителна част от творчеството му, но и много е оцеляло. Най-значителното от творчеството на Джото може да се види в родната му Флоренция, във францисканската църквата на „Светия кръст“ (Santa Croce), в доминиканската църква „Санта Мария Новела“ (Разпятие), в художествената галерия Уфици. Кулминация в гения на Джото са стенописите в горната църква на базиликата „Св. Франциск“ в Асизи, където художникът се връща многократно, и в параклиса „Скровени“ в Падуа (1303-1305 г.) – грандиозна творба, поръчана от богат търговец и банкер, чието име остава в историята, защото не се е поскъпил да покани най-известния художник на своето време.

Giotto di Bondone Baroncelli Polyptych 1334 Baroncelli Chapel, Santa Croce
Полиптих “Барончели”, църквата Санта Кроче във Флоренция

Джото работи и като архитект, в края на живота си, през 1334 г., получава и най-голямото обществено признание, бива назначен за главен майстор (главен архитект) на строящата се катедрала на Флоренция, „Санта Мария дел Фиоре“, оставя в наследство прекрасната камбанария на катедралата, която носи неговото име. Умира през 1337 г. и е погребан в църквата „Санта Репарата“, която по-късно е погълната от Катедралата.

Джото е съвременник на Данте Алигиери, който изразява възхищението си от художника в своята Божествена комедия, съвременник е на Петрарка и на Бокачо. Тази плодотворна епоха, която носи полъха на новото, по-късно ще бъде наречена Предренесанс. 70 години след Джото, стъпвайки на интуитивното му новаторство, плеяда от други гении ще поставят перспективата на математически основи и ще се роди реализмът в живописта на Ренесанса. Те признават приноса на Джото и го определят като твореца, който превежда западното изкуство от гръцки на латински. Дори Микеланджело, 150 г. по-късно, откровено копира някои фигури от творби на Джото. Геният на един творец се измерва с новаторския му принос от една страна и с влиянието му върху неговите съвременници и бъдещите поколения от друга.

Oplakvane na Isus Scroveni
“Оплакването на мъртвия Исус”, параклис Скровени, Падуа

И в двете направления достиженията на Джото са звездни. Може би и затова нашето съвремие изразява своята почит към Джото в звездни измерения. На Джото е кръстена космическа мисия на Европейската космическа агенция за приближено изучаване на Халеевата комета, неговото име носи и кратер на повърхността на Меркурий, както и астероид №7367.

800px-Giotto_di_Bondone_-_Scenes_from_the_Life_of_Saint_Francis_-_6._St_Francis_before_the_Sultan_Trial_by_Fire_-_WGA09313
Сцена от живота на Св. Франциск, църквата Санта Кроче във Флоренция
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.