fbpx Skip to main content

Древният град Фатехпур Сикри

Строителството на древния град

Легендарният Фатехпур Сикри е построен от най-великия моголски владетел Акбар в края на ХVІ век в северозападната част на Индия, в района на Агра и на около 35 км от столицата. Изграждането му отнема 14 години и е дело на  най-добрите архитекти на Индия и Персия.

 

Фатехпур Сикри днес

Макар и построен преди около 400 години старинният град е изключително добре запазен. Разделен е на две части – дворцова и поклонническа. Поклонническата част представлява огромен двор, в който могат да се посетят гробниците на светеца Салим Чистий, както и една от най-големите джамии в Индия.

Фатехпур Сикри
Фатехпур Сикри

„Великолепната порта“

Най-впечатляващата постройка във Фатехпур Сикри е огромната и величествена „Великолепна порта“ или известна още като „Врата на победата“, построена в чест на победата на император Акбар в Декан през 1601 г. Тя е считана за една от най-високите порти в света.

Врата на победата
Врата на победата

Оттук се разкрива невероятна гледка към старинния град, а също така може да се прочете един надпис още от времето на великия моголски император Акбар. „Светът е само един мост – премини по него, не строй къщи отгоре му. Светът е само един час, прекаран в молитви, останалото е невидимо“.

Панч-Махал – „Кулата на ветровете“

Небивал интерес предизвиква пететажната сграда Панч-Махал или „Кулата на ветровете“. Архитектурата му е типично персийска и целта е да осигурява прохлада през горещите дни чрез своята добра вентилация. Панч-Махал се използвал от Акбар и дамите от харема като място за отмора и забавления.

Панч-Махал и неговите градини
Панч-Махал и неговите градини

Сградата е построена на пет нива и има пирамидална структура. Всеки етаж е по-тесен от другия. Броят на колоните, съдържащи се в залите на всяко от нивата, намалява от първото към последното ниво, което завършва с купол.

Панч-Махал
Панч-Махал

Ануп Талао – “Несравнимото езеро“

Ануп Талао е квадратно изкуствено езеро, в центъра на което има обширна каменна платформа от червен пясъчник, оградена от парапет с ефирна каменна дантела. До платформата се достига по четири тесни пътеки, водещи до четирите й страни.

Ануп Талао
Ануп Талао

Тези пътеки лежат върху колони с гравирани подпори.  Подобно на Панч-Махал, това е място за почивка и забавление за императора и неговия антураж.

Ануп Талао
Ануп Талао

Не се колебайте да посетите Индия, където древната история, екзотиката и настоящето са преплетени в едно, а усещането е неописуемо.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Вие успешно се абонирахте за нашия Нюзлетър!

Възникна грешка при изпращането на данните. Моля опитайте отново!

Съгласен съм, предоставените от мен лични данни да бъдат обработвани от Руал Травел за целите, посочени в Общите условия.