fbpx Skip to main content
Древният град Фатехпур Сикри

Древният град Фатехпур Сикри

Строителството на древния град

Легендарният Фатехпур Сикри е построен от най-великия моголски владетел Акбар в края на ХVІ век в северозападната част на Индия, в района на Агра и на около 35 км от столицата. Изграждането му отнема 14 години и е дело на  най-добрите архитекти на Индия и Персия.

Древният град Фатехпур Сикри 7

Фатехпур Сикри днес

Макар и построен преди около 400 години старинният град е изключително добре запазен. Разделен е на две части – дворцова и поклонническа. Поклонническата част представлява огромен двор, в който могат да се посетят гробниците на светеца Салим Чистий, както и една от най-големите джамии в Индия.

Древният град Фатехпур Сикри - 1
Фатехпур Сикри

„Великолепната порта“

Най-впечатляващата постройка във Фатехпур Сикри е огромната и величествена „Великолепна порта“ или известна още като „Врата на победата“, построена в чест на победата на император Акбар в Декан през 1601 г. Тя е считана за една от най-високите порти в света.

Древният град Фатехпур Сикри - 2
Врата на победата

Оттук се разкрива невероятна гледка към старинния град, а също така може да се прочете един надпис още от времето на великия моголски император Акбар. „Светът е само един мост – премини по него, не строй къщи отгоре му. Светът е само един час, прекаран в молитви, останалото е невидимо“.

Древният град Фатехпур Сикри 8

Панч-Махал – „Кулата на ветровете“

Небивал интерес предизвиква пететажната сграда Панч-Махал или „Кулата на ветровете“. Архитектурата му е типично персийска и целта е да осигурява прохлада през горещите дни чрез своята добра вентилация. Панч-Махал се използвал от Акбар и дамите от харема като място за отмора и забавления.

Древният град Фатехпур Сикри - 3
Панч-Махал и неговите градини

Сградата е построена на пет нива и има пирамидална структура. Всеки етаж е по-тесен от другия. Броят на колоните, съдържащи се в залите на всяко от нивата, намалява от първото към последното ниво, което завършва с купол.

Древният град Фатехпур Сикри - 4
Панч-Махал

Ануп Талао – “Несравнимото езеро“

Ануп Талао е квадратно изкуствено езеро, в центъра на което има обширна каменна платформа от червен пясъчник, оградена от парапет с ефирна каменна дантела. До платформата се достига по четири тесни пътеки, водещи до четирите й страни.

Древният град Фатехпур Сикри - 5
Ануп Талао

Тези пътеки лежат върху колони с гравирани подпори.  Подобно на Панч-Махал, това е място за почивка и забавление за императора и неговия антураж.

Древният град Фатехпур Сикри - 6
Ануп Талао

Не се колебайте да посетите Индия, където древната история, екзотиката и настоящето са преплетени в едно, а усещането е неописуемо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.