fbpx Skip to main content
Дубровник – раят на земята

Дубровник – раят на земята

Дубровник е град с древна история, разположен в най-южната част на Хърватия, в самия край на Дубровнишкия провлак. Градът е укрепен и в двата края на провлака са построени две пристанища.

Средиземноморският град е основан при сливането на два града – Лаус и славянското селище Дъбрава. През ХІІ век ивицата плитчини между двете части е засипана и обединява селището около новопостроения площад Страдун.

Площад Страдун
Площад Страдун

През 1929 г. когато Джордж Бърнард Шоу пристига тук за първи път, той възкликва: „Ако искате да видите земния рай, елате в Дубровник.“

Крепостните стени на Стария град

Ако се интересувате от култура, история или изкуства, Дубровник е един от най-красивите градове в света. Селището е разположено около Стария град, от вътрешната страна на градските стени. Целият град, включително и пристанището, е заобиколен от известните крепостни стени, които са служели за защита от нападение по море. Протежението им е 20 км и на места достигат до 25 метра височина.

От крепостите, кулите и бастионите може да се насладите на изключителни гледки към покривите на къщите, морето и околностите на града.

Архитектурата на Дубровник разкрива много малко следи от сръбската обсада на града по време на войната през 1991-1992 г., когато над селището са пуснати над 2 000 бомби. Единственият признак, който подсказва за това, са новоизградените покриви из целия град и вдлъбнатините от някой куршум.

Старият град е запазил своите средновековни улички. Разходката по тях открива фасади на готически, ренесансови и барокови къщи и дворци.

Известната улица Страдун

Главната улица Страдун е прочутата пешеходна улица в Дубровник. Изградена е след голямото земетресение през 1667 г. Преди това тук е имало луксозни сгради, но впоследствие те са заменени от по-фунционални постройки с подобни фасади.

Улица Страдун
Улица Страдун

Страдун разделя Дубровник на две части – на север е планината Сръд, а на юг скалистата издатина, на която преди векове била основана древноримската Рагуза.

Планина Сръд
Планина Сръд

Крепостта Минчета – символът на Дубровник

Над града се извисява кулата на крепостта Минчета, която и днес е един от символите на Дубровник. Построена е през 1319 г. и първоначално е била малка и квадратна. През 1464 г. е променена и придобива сегашната си кръгла форма благодарение на известния флорентински архитект Мичелоцо Мичелоци.

Крепостта Минчета
Крепостта Минчета

Впечатляващият Францискански манастир

Друга забележителност е Францисканският манастир. Първоначално той се намирал извън градските стени, но заради заплахата от война през ХІV век монасите са принудени да изоставят обителта и да се преместят. Строителството на манастира започва през 1317 г. и продължава дълги години. В църквата на манастира се организират концерти в рамките на ежегодния летен фестивал в Дубровник.

Францискански манастир
Францискански манастир

Внимание заслужава Църквата на Спасителя, построена през 1520 г. между Францисканския манастир и градските порти Пиле като благодарност за спасението на града от земетресението през същата година. Църквата не е засегната от разрушителното земетресение през 1667 г. и до днес съществува в оригиналния си вид.

Църквата на Спасителя
Църквата на Спасителя

Срещу Църквата на Спасителя се намира големият фонтан на Онуфри, създаден от Онуфри делла Кава в чест на завършената водоснабдителна система на града през 1438 г.

Фонтанът на Онуфри
Фонтанът на Онуфри

Перлата на Адриатика има близо 20 километрова брегова ивица, разчленена на много заливчета и курортни селища.

Градът е изпълнен с хора през цялата година. Чистите плажове и кристалните изумрудени води привличат посетителите с чара си.

От 1979 г. Дубровник е част от Списъка на световното културно-историческо наследство на ЮНЕСКО.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.