fbpx Skip to main content
Евгений Савойски

Евгений Савойски

Франсоа-Йожен, принц на Савоя-Каринян (18.10.1663 – 21.04.1736) е австрийски благородник и генерал, високопоставен държавник в Свещенната Римска империя и един от най-успешните пълководци в новата европейска история, издигнал се до най-високите държавни постове в имперският двор във Виена. Роден в Париж, той е най-малкият син на Еудженио-Маурицио, граф на Соасон и една от племенниците на кардинал Мазарини – Oлимпия Манчини.

Бащата на Евгений е бил на служба във френската армия и повечето от времето си е бил зает с различни военни кампании, докато единствената страст на майка му са дворцовите интриги. Ето защо децата в семейството определено са страдали от липса на внимание. Луи XIV бил толкова привързан към Олимпия Манчини, че много хора са смятали че съществува интимна връзка между тях. В крайна сметка безкрайното интригантставне изиграва лоша услуга на г-жа Манчини и тя изпада в немилост пред краля дотолкова, че е принудена да остави седемнайсет годишният тогава Евгений на грижите на баба му по бащина линия Мария Бурбонска и да избяга в Брюксел. Още от ранна детска възраст Евгений бил подготвян за духовник заради слабата му физика.

Prinz_Eugene_of_Savoy
Принц Евгений Савойски

„Той никога не е бил красавец…истина е че очите му са красиви, но носът разваля цялото му лице; той има огромни зъби които са на показ през цялото време“ – така описва Евгений Савойски, Елизабет Шарлот, графиня на Орлеан в едно от писмата си.

Когато навършва 19 години, за изненада на цялото си семейство, Евгений застава пред Луи XIV  с молба да бъде назначен на военна служба като командир на военно подразделение. Кралят обаче, още помнещ интригите на Олимпия, му отказва  категорично с думите „Молбата беше скромна, за разлика от молещия“.

След този отказ Евгений Савойски започва да мисли за военна кариера в чужбина. Един от братята му, който бил на служба в армията на Австрийската империя, бива убит в една от битките с отоманските турци през 1683 г. Когато новината за смъртта му стига Париж, Евгений решава да замине за Австрия, с надеждата да заеме овакантеният пост на брат си и да предложи услугите си на фамилията на Хабсбургите.

Reprise of Budapest castle
Карл V (на коня вляво) и принц Евгений Савойски (на коня вдясно) при превземането на двореца в Будапеща.

Воювайки в Унгария с отстъпващата турска армия, принц Евгений се издига до ранг генерал-лейтенент. Ранен близо до Белград през 1688 и близо до Майнц през следващата година, принцът е изтеглен от бойното поле и назначен на дипломатически пост в Савоя през 1691 г., където показва политически способности, равняващи се на военните му умения. През 1693 г. е произведен в чин фелдмаршал – най-високото военно звание в имперската армия. През 1697 г. му е поверено върховното командване на имперските сили в Унгария и на 11.09.1697 успява да победи многократно превъзхождащата го турска армия в битката при Зента. Леополд I, в знак на благодарност, го отрупва с почести и имения, които на ред с дела му от огромната плячка, заграбена след битката, го правят един от най-богатите хора в тогавашна Европа.

Eugene_of_Savoy_during_the_Battle_of_Belgrade_1717
Евгений Савойски предвождащ армията си в битката при Белград през 1717 г.

Когато Леополд I предизвиква Франция на война за испанския престол през 1701 г., Евгений Савойски открива бойните действия в Северна Италия, отстоявайки твърдо позициите си, въпреки слабата подкрепа правителството си. Серия от финансови и политически сривове във Виена налагат назначаването му през 1703 г. на поста президент на имперския военен съвет. Принцът веднага започва основна реорганизация в армията. През 1704 г. обединява сили с херцога Германия и заедно побеждават френските и баварските сили в битката при Бленхайм на 13 август. Осигурявайки по този начин спокойствие на Австрия, Евгений Савойски се връща в Италия. Подновявайки сътрудничеството си с херцога на Марлборо, той отново печели блестяща победа на французите при Оуденаарде на 10.07.1708 и следващия месец обсажда Лил. Това е и върховният момент в победния им поход срещу френските сили. Неочакваната смърт на наследника на Леополд – Йозеф I обаче, променя политическият баланс в Европа. Новите тенденции в политиката на Англия налагат отстраняването от длъжност на херцога на Марлборо и договаряне на мир между Англия и Франция. Евгений Савойски продължава за кратко бойните действия и в крайна сметка през 1714 г. е подписан мирният договор от Расщадт между Луи XIV и император Карл VI.

Army in Budapest
Австрийската армия пред Будапеща.

През 1716 г. Евгений провежда поредната военна камания в Унгария и след блестящите му победи при Петерварден и Белград, през 1718 г. окончателно се слага край на турската заплаха над Европа с подписването на мирният договор от Пасаровиц. В последвалите мирни години, политическото влияние на принца на Савоя започва постепенно да отслабва. Въпреки че все още е зает с военни и държавни дела, отношенията му с Карл VI охладняват. Евгений Савойски се отдава все повече на книгите си, менажерията си от екзотични животни и изкуствата на които бил ревностен почитател. През 1734 г. принцът отново повежда Австрия на война с Франция, този път заради спора за полския престол, но силите му вече са отслабени и войната завършва безславно. След завръщането си във Виена през месец октомври 1735 г. той окончателно сдава всички официални длъжности. Умира в съня си на 21.04.1736 г.

Принц Евгений Савойски или “приц Ойген”, както свойски го наричат виенчани, макар и чужденец, е един от най-обичаните австрийски герои, останал в колективната памет на града като победителят над турците. Негова конна статуя украсява Площада на героите пред Хофбурга във Виена. От друга страна, въпреки блестящите си военни победи, Евгений Савойски днес е обект на доброжелателни закачки, защото се знае, че до края на живота си той така и не проговорил добре немски, което дава повод на някои да се шегуват, че той бил първият гастарбайтер в австрийската история.

Statue_Eugenio_of_Savoy
Статуята на Евгений Савойски на Площада на Героите във Виена.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.