fbpx Skip to main content
Експо Милано 2015 – да изхраним планетата, енергия за живот

Експо Милано 2015 – да изхраним планетата, енергия за живот

За шест месеца Милано ще бъде огромна световна витрина и домакин на Експо 2015. Това прави този италиански град още по-желана туристическа дестинация за тази година. Световното изложение беше открито официално на 1 май и ще продължи до 31 октомври. Подготовката за събитието продължи месеци наред и Милано бавно променяше своя облик, за да се подготви за това очаквано събитие. Откриването на експото беше белязано с грандиозен концерт на Андреа Бочели на 30 април на площад „Дуомо“ пред миланската катедрала. През месеците преди откриването за популяризиране на изложението бяха ангажирани т.нар. експо посланици: италианската актриса Орнела Мути, дизайнерът Пол Смит, фигуристката Каролина Kостнер, носителят на Златната палма от фестивала в Кан  – режисьорът Ермано Олми и други известни личности от света на изкуството.

В изложението участват 140 държави. За съжаление тази година България не участва със свой павилион, мотивите – недостатъчно време за подготовка. Тазгодишната тема е „Да изхраним планетата, енергия за живот” – определено добрата храна е приоритет на Италия. Ще бъдат показани технологии, иновации, култури, традиции и креативност и как те са свързани с храните и хранителния режим. На изложението ще бъдат засегнати два основни проблема на съвремието – как да се създадат условията за производството на достатъчно като количество и качество храна за населението на Земята и как да се намери баланса между хората, природата, водата и атмосферата. Според италианските домакини това ще бъде  най-голямото организирано досега събитие, посветено на храната.

Изложбената площ е 1,1 млн. кв. м. и се очаква броят на посетителите да достигне 20 млн. души. Близо 4000 полицаи и военни гарантират безопасността по време на изложението. Изложението е разположено на северозапад от Милано, като до него може да се стигне само за 30 мин. с високоскорстни влакове, тръгващи от центъра на града. Цялата площ на изложението, която е аранжирана като малък град, с улици, ресторанти и места за провеждане на събития, от сутрин до вечер се превръща в сцена на различни постановки, концерти, семинари, дискусии и изложби. Специално за Експо 2015 прочутият Cirque du Soleil е подготовил представлението Alla vita, което ще се представя в открития театър на територията на изложението от 6 май до 23 август.

Експо 2015 ще предложи на посетителите възможност да опитат хубава храна и вино, но и да научат за световния глад, затлъстяването и бъдещето на земеделието и дистрибуцията на храна. Темата е интересна за всички, защото проблемите за качеството на храната засягат всички нас. За посетителите ще бъде интересно да разгледат и тематичните зони: павилиона „Храната на бъдещето“, детския парк, изложбата „Изкуство и храна“, парка на биоразнообразието. Цената на еднодневен билет за вход към изложението е около 40 евро на човек.

Световните изложения се провеждат през няколко години. Те служат като глобална платформа за показване на напредък по дадена тема, обикновено избирана от страната домакин. Целта на изложенията е както образователна, така и да улеснят срещите между различните хора и култури и да подпомогнат взаимодействието между държавите. Всяка страна участник изгражда свой павилион, посветен на темата на изложението, на който представя научните си постижения, продуктите и традициите си.

Първото световно изложение е Голямото изложение, което се провежда в Хайд парк, Лондон през 1851 г., по инициатива на принц Алберт. В Париж също са се провели множество изложения през годините. Първото изложение във френската столица е през 1855 г. Следва цяла поредица: през 1867 г., 1878 г. , 1889 г. , 1900 г. и 1937 г. Съвременният облик на френската столица дължи много на тези изложения: доказателство за това са Айфеловата кула (построена за изложението за стогодишнината от Френската революция през 1889 г.), „Гран пале” и „Пти пале” (построени за изложението през 1900 г.), дворецът „Шайо” и Токийският дворец (1937 г.).

Следващото световно изложение ще се проведе в Астана, Казахстан през 2017 г. Негов акцент пък ще бъде енергетиката и  енергийните източници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.