fbpx Skip to main content
Подземията на Ермитажа – царството на котките

Подземията на Ермитажа – царството на котките

Ермитажът и котките

Не са много хората, които знаят, че в Ермитажа се предлага аудио-гид на тема „Котките“. С него може да се запознаете с рисувани или изваяни котки, или такива, които струват милиони като част от картини на прочути художници.

Exhibition_022_1080 cats

Игра на котки и мишки

В галерията на Санкт Петербург има един таен маршрут, където играта на котки и мишки е в разгара си. Всеки музеен работник би се ужасил, ако си представи как плъхове с наслада ръфат венециански гоблени или някое платно на Рубенс. В галерията на Санкт Петербург, обаче нещата съвсем не стоят така. Тук котараците са се посветили на опазването на безценни съкровища.

cats 3

Развъждането на котараците

Първите котки в Зимния дворец е развъдила императрицата – най-малката дъщеря на Петър І Велики и Екатерина I. Точният им брой не се знае. Според някои са около 70, а според други повече 100. Ако не са музейните котки, битката с гризачите е тотално изгубена кауза.

Галените „ермитки“

Днес, уви, независимо от високия си статут, ермитажните котки, наречени галено „ермитки“, нямат право на заплата. За тях събират дарения посетителите, а също и спонсори, които им осигуряват храна и лекарства.

Подземията на Ермитажа – царството на котките - 3

В подземията на котешката къща

В подземията на музея е обзаведена специална котешка къща, в която има кухня и амбулатория за спешна помощ. Уредниците с любов се грижат за четириногите си помощници. Музейните „мускетари“ си имат имена – Сър Тоби, Маркизет, Батон, Синчето, а най-уважаваното име е Василий, както според легендата се е казвал първият музеен котарак. Те си имат също така снимка, собствена купа за храна и кош за спане.

Подземията на Ермитажа – царството на котките - 4

Всички котки са ваксинирани и подлежат на редовни прегледи от ветеринар. Главният инженер на галерията дори е измайсторил котешки вратички от подземията към вътрешните дворове, за да излизат на припек.

Подземията на Ермитажа – царството на котките - 5

„Собственик на ермитажна котка“

При годишнина на музея се приема броят на „опашатите“ гардове да не надхвърля 50, а останалите се раздават на желаещите. Бъдещите собственици получават сертификат „Собственик на ермитажна котка“, който позволява безплатен доживотен достъп до музейните зали.

Подземията на Ермитажа – царството на котките - 7

Ден на котката

Всяка пролет през април или началото на май се провежда Ден на котката, а от 2011 г. събитието е включено в официалния календар на Ермитажа. В този ден котките се пускат пред посетителите, за да могат да им се насладят и се отварят подземията, в които живеят и ловуват.

Запишете се на някоя от екскурзиите ни до Санкт Петербург, за да усетите ласките на гальовните котки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.