fbpx Skip to main content
Естония – туптящото сърце на Прибалтика

Естония – туптящото сърце на Прибалтика

Прибалтийските страни са любопитна и невероятно красива дестинация. Посещавани са все по-често и са привличат интереса на туристи от цял свят. Пренасяме ви на пътешествие до Естония – елате с нас!

Естония е най-северната и най-бързо развиващата се от малките прибалтийски републики. Намира се в Североизточна Европа и граничи с Латвия на юг, с Русия на изток, с Финландия на север и с Швеция на запад. Естония, като че ли е по-близка до Финландия, отколкото до Латвия и Литва.

Приказно красива страна
Приказно красива страна

Държавата вече напълно е скъсала със съветското си минало и днес е изключително модерна и атрактивна за инвестиции европейска страна.

Качеството на живот непрекъснато се повишава и по множество икономически  фактори Естония е сравнявана с бързо развиващите страни в Югоизточна Азия. Дори си е спечелила прозвището източно-европейски дракон.

Естония притежава над 1500 острова, най-големият от които е Сааремаа.

Остров Сааремаа
Остров Сааремаа

По-голямата част от страната има равнинно-хълмист терен и е много богата на води. Почти ¼  от цяла Естония е заета от блата и езера. Най-голямо е Чудското езеро, което се намира на границата с Русия.

Райско кътче на земята
Райско кътче на земята

Околностите на езерото са изключително живописни – редуват се малки градчета, гори, блата, обработваеми земеделски площи и крайезерни пясъчни плажове.

За любителите на водните спортове
За любителите на водните спортове

Естония има огромен потенциал за развитие на културния туризъм.

В най-западната част на остров Сааремаа се намира националният парк Вилсанди. Тук освен редки птици и орхидеи може да се наблюдава и голяма популация от сиви тюлени.

Парк Вилсанди
Парк Вилсанди

В Естония има пет национални парка. Най-големият и най-старият парк е Лахемаа.

Нац. парк Лахемаа
Нац. парк Лахемаа

Той е изпъстрен с каменисти плажове, живописни блата и криволичещи реки, едри бозайници и красиви гори.

Нац. парк Лахемаа
Нац. парк Лахемаа

Националният парк Матсалу се намира в западна Естония и служи като междинна спирка в миграцията на птиците от Арктика към Западна Европа.

Парк Матсалу
Парк Матсалу

Друг интересен парк е Соомаа, който се намира в централна Естония. Най-подходящото място за посещения е през влажния сезон. Тогава по-голямата част от парка се превръща в едно огромно блато с много свързани помежду си канали и придвижването става с лодки. За хората живеещи в околността това се възприема като нещо съвсем нормално.

Парк Соомаа
Парк Соомаа

Един от най-малките национални паркове е покритият с гористи хълмове, просторни ливади и езера парк Карaула, който се намира в южната част на страната.

Отлично място за практикуване на селски туризъм е разположеният на север остров Хиумаа. Тук може да се потопите в спокойния и семпъл начин на живот на местните жители.

Остров Хиумаа
Остров Хиумаа

Най-посещаваният град в страната е столицата Талин. Очарователната столица съчетава по-неповторим начин старо и ново и е най-добре запазеният град в цяла Европа.

Талин
Талин

След Талин притегателен център е град Пярну, разположен на устието на едноименната река. Той  често е определян като туристическата столица на Естония.

Пярну
Пярну

Освен с природа Естония се слави и със забележителни архитектурни паметници.

Един от най-прекрасните средновековни замъци се нарича Куресааре. Той е разположен на Рижкия залив в южната част на остров Сааремаа. Заобиколен е от ров, пълен с вода, а местността е потънала в гъста растителност.

Замък Куресааре
Замък Куресааре

Друг замък, който привлича хиляди туристи е Хаапсалу. Той датира от ХІІІ век и е ограден от високи крепостни стени.

Замък Хаапсалу
Замък Хаапсалу

Всеки, който има желание да опознае Естония и да разгледа многобройните културни и природни забележителности, трябва да има предвид, че зимата е тежка, а лятото твърде кратко.

Прибалтика има какво да ви предложи – ние ще ви отведем дотам, вижте нашите страхотни оферти!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.