fbpx Skip to main content
Етна – стъпало към небето

Етна – стъпало към небето

Ако не сте били на Етна, все едно не сте били в Сицилия!

Етна е най-високият и най-активният вулкан в Европа. Възрастта му се определя на около 600 000 години, по склоновете му има над 400 кратера и лавови потоци. Финалният кратер, с окръжност от 3 км и дълбочина до 200 м, се намира на върха, на височина около 3320 м. Първите подводни вулканични действия във вдадения в сушата залив започват преди един милион години. Планината, която се вижда днес, е на около 10 000 години. Името Етна е от индогермански произход и означава „горене“.

Etna_Volcano_Sicily_Italy_-_Creative_Commons_by_gnuckx_(4051784096)

Първото историческо изригване е регистрирано през 475 г. пр.н.е. Разрушени са повече от 50 града и загиват 20 хиляди души. През вековете вулканът е активен в различна степен. Независимо от опасността, хората строят и изграждат наново своите домове близо до димящия вулкан. Докато белият дим, който е видим от 240 км,  се вие над покрития със сняг Етна, всичко е спокойно. Нерядко обаче той става черен и буди безпокойство в областта, населена от около един милион жители. Етна е изригвал 300 пъти, като последният път е през 2001 година.

29WINE-articleLarge

Благодарение на застиналите потоци лава, почвата е много плодородна и позволява  склоновете й да бъдат обработвани почти до 1000 метра височина. Те са покрити с маслинови и  бадемови горички, с лозя, с лимонови, мандаринови и портокалови дръвчета. С изкачването нагоре, пред погледа се ширва лунен пейзаж – тъмен, мрачен и завладяващ. Гледката от кабинковия лифт, който се движи над острите връхчета на застиналата лава, малките кратери и димящи отверстия, е незабравима.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.