fbpx Skip to main content
Историческите забележителности на Виена

Историческите забележителности на Виена

Някога Виена е била перлата в короната на Австрийската империя и първото седалище на Свещената Римска империя. Виена е най-големият град в Австрия, както и нейна столица. Известна е с това, че е била исторически център на музиката и политиката. Ето няколко атракции във Виена, които задължително трябва да посетите:

Историческият център на Виена

Според ЮНЕСКО, историческият център на Виена съчетава три епохи с огромна политическа значимост: Средновековие, Барок и Грюндерцайт.

Image

В историческия център се намира най-старият манастир в Австрия – Schotten Kloster, построен през 1155 г., а църквата “Мария ам Гещаде” е една от най-значимите сгради в готически стил.

Image

“Свети Стефан” пък е символ на австрийската идентичност. Катедралата е възстановена, след като през Втората световна война е разрушена почти до основи. Порталът Riesentor, който е в романски стил, и Кулата на езичниците, са от XIII в. След като базиликата изгоряла при пожар през 1258 г., в началото на XIV в. е издигната готическата постройка

Друга важна част от историческия център е улица “Рингщрасе”, на която са разположени театри, музеи и големи частни сгради от периода Грюндерцайт (с този термин се обозначава развитието в индустриално и културно отношение в края на XIX в.).

Дворецът “Шьонбрун”

Image

Посещението на двореца “Шьонбрун” – бароков ансамбъл, служил като лятна резиденция на кралското семейство, може да ви отнеме цял ден. Дворецът бил разрушен при нападение на турците през 1683 г., а през 1695 г. бил възстановен. Сградата е реставрирана и днес изглежда така, както е изглеждала през 1918 г.

Според ЮНЕСКО, зимната градина е най-дългата в света, а оранжерията с палмите, най-голямата за Европа, е разделена на три климатични зони. Задължително разгледайте многобройните помещения в стил рококо с екскурзовод. Докато сте там, посетете и зоологическата градина “Шьонбрун” – най-стария зоопарк в света, създаден през 1752 г.

Замъкът “Хофбург”

Image

В миналото “Хофбург” е бил зимна резиденция на кралското семейство, а днес е официална резиденция на президента на Австрия. До 1918 г. замъкът играе важна роля за Хабсбургската империя. Тук може да видите Сребърната колекция, както и Музеят на Сиси, в който са изложени лични вещи на императрица Елизабет, съпруга на Франц Йосиф І. Освен това можете да разгледате Кралските покои, където ще видите мебели и принадлежности от втората половина на XIX в.

Музеят на историята на изкуството

Image

Музеят на историята на изкуството е разположен съвсем близо до замъка “Хофбург” и в него се съхраняват някои от произведенията на изкуството и артефактите от Хабсбургската колекция. В музея, който е завършен през 1891 г., можете да видите колекция с произведения на изкуството на древните египтяни и гърци, както и творби на Питер Брьогел Стария и Албрехт Дюрер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.