fbpx Skip to main content

Закинтос – Цветето на Изтока

Ослепителният Закинтос, с крайбрежната си ивица от 123 км, е третият по големина остров в Йонийско море, част от Република Гърция. Подарете си екскурзия до Гърция с нас и няма да съжалявате.

Остров Закинтос
Остров Закинтос

Столица и главен град на острова е Закинтос.

Очарователният Закинтос
Очарователният Закинтос

Цветето на Изтока

През Средновековието островът е част от Византия, впоследствие попада под владичеството на османците, но венецианците го откупуват от тях. Именно те му дават името Fioro di Levante (Цветето на Изтока), тъй като тук се срещат над 7000 вида цветя, а венецианското архитектурно влияние е оставило  отпечатък навсякъде.

"Цветето на Изтока"
“Цветето на Изтока”

Земеделие и туризъм

Икономиката на острова се основава на земеделието и туризма. Отглеждат се маслини, грозде, цитрусови плодове и ароматни ягоди. Известен е също със зехтина,  виното и отглеждането на коне за езда.

Натежало от гроздове лозе
Натежало от гроздове лозе

Опустошително земетресение

Районът на северозападна Гърция, в която попада и Закинтос, е силно сеизмичен. След опустошително земетресение, последвано от пожар, са изгорени до основи редица исторически сгради и църкви. И въпреки това, градът е изцяло възстановен.

Сиеста в Закинтос - безлюдни улици и тишина
Сиеста в Закинтос – безлюдни улици и тишина

Закинтос – истински средновековен град

Столицата на острова напомня средновековен град – прекрасно съхранени старинни венециански къщи с лоджии и арки, криволичещи павирани улици и красиви площади.

Старинна венецианска къща
Старинна венецианска къща

Остров изпълнен със забележителности

Островът не е лишен от забележителности. Сред тях особено впечатление правят площадът Св. Марк с католическата катедрала, храмът Св. Дионисий, считан за покровител на острова, музеят на гръцките поети Соломос и Калвос, Византийският музей и Градската библиотека

Храм "Св. Дионисий"
Храм “Св. Дионисий”

Дионисиос Соломос – националният поет на Гърция

Не пропускайте замъка Бохали, както и зеления хълм Страни, където родоначалникът на съвременната гръцка поезия, Дионисиос Соломос е написал „Химна на свободата“.

Хълм Страни
Хълм Страни

Площад Соломос

Площад Соломос е кръстен на негово име. Той е обграден от сгради с характерните за острова  дъговидни прозорци и аркади. В центъра се извисява статуята на националния поет на Гърция, който е роден тук.

Площад Соломос със статуята на почитания поет
Площад Соломос със статуята на почитания поет

Впечатляващият плаж Навагио

Най известен е плажът Навагио (от гръцки – корабокрушение), изолиран залив, който е един от най-впечатляващите и фотографирани плажове в Европа.

Плаж Навагио
Плаж Навагио

Освен уникалната си красота, той е популярен и заради намиращите се останки от кораб, претърпял корабокрушение.

Останките от потънал кораб
Останките от потънал кораб

Морски костенурки и тюлен-монах

На остров Закинтос се полагат огромни грижи за два застрашени животински вида – морските костенурки “каретта-каретта” и тюленът-монах.

Морски костенурки "каретта-каретта"
Морски костенурки “каретта-каретта”

Сините пещери на Волимес

На западния бряг на острова се намира една от предлаганите атракции за туристите – Сините пещери на Волимес, по името на градчето, на което са разположени. Единственият начин да се стигне до тях е по море.

Сините пещери на Волимес
Сините пещери на Волимес

Със зелените си хълмове, покрити с цветя, с прекрасните пейзажи, изумителни плажове и динамичен нощен живот, Закинтос се нарежда сред най-красивите и пищни острови в Гърция, които можете да посетите с нас!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Вие успешно се абонирахте за нашия Нюзлетър!

Възникна грешка при изпращането на данните. Моля опитайте отново!

Съгласен съм, предоставените от мен лични данни да бъдат обработвани от Руал Травел за целите, посочени в Общите условия.