fbpx Skip to main content
Замъкът Шийон – запазеното минало

Замъкът Шийон – запазеното минало

Замъкът Шийон е изграден върху скала и представлява комплекс от 25 сгради, строени по различно време. Не е известно откога датират първите крепостни стени, но през XI-XIII век те са значително реконструирани и надграждани. Защитният ров е засипан през XIX век, а през 1903 г. е възстановен.

Строителството на основните сгради на замъка продължава между 1240 г. и 1265 г. от архитекта Пиер Мение. През годините той е използван за жилищна сграда на граф Пиер ІІ Савойски, а по-късно и за артилерийски склад и затвор.

Лорд Байрон възпява замъка Шийон в поемата си от 1816 г. „Шийонският затворник“. Историческа основа за поемата служи задържането в замъка по заповед на херцог Карл III Савойски на Франсоа Бонивар през 1530—1536 години.

chateau-de-chillon-ioan-sameli510-ll

Много за романтичния образ на замъка допринасят още Жан-Жак Русо, Пърси Шели, Виктор Юго и Александър Дюма.

През XIII – XIV век се превръща в любимата лятна резиденция на графовете от Савойската династия. Тогавашния си външен вид в голяма степен замъкът Шийон успял да се запази и до днес.

През 1887 г. се създава Асоциация на замъка Шийон. Благодарение на тези дългогодишни усилия днес това е най-добре запазеният и поддържан средновековен замък в Швейцария.

През последните 20 години замъкът се посещава средно от около 300 000 туристи годишно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.