fbpx Skip to main content
Защо Азия е континент на контрастите?

Защо Азия е континент на контрастите?

Азия е континент на контрастите, защото нейната природа е изпълнена с многообразие. По време на екскурзия ще можете да посетите най-високите планини и най-дълбоките езера, арктически лед и тропически гори, могъщи реки и гигантски езера, развалини, изпечени от слънцето пустини и места с умерен климат, подобен на климата на Централна Европа. Почти три четвърти от площта на Азия е заета от планинските системи на Хималаите, Тиен Шан, Памир и платата на Арабия и Декан.

Континентът на контрастите

Азия се нарича „континент на контрастите“, защото има толкова много култури, религии, езици, управление, начин на живот, традиции. В Азия можете да намерите разнообразие от ландшафт (не само релефна форма, но и климат и вид на флората и фауната), като се започне от Каспийската равнина (която е под морското равнище), Хималаите (над 8000 м надморска височина), разнообразно население, религии (будистки, мюсюлмани, даоисти и т.н.) и култури. Терминът контраст в този случай се използва за големия контраст, който виждаме на нейната територия. Ако видим физическата карта на Азия, ще видим колко разнообразна е нейната територия, където големи и огромни планини са последвани от дълбоки реки и полета.

Особености

връх Еверест

В континента на контрастите има три вида човешки раси: европейската, монголоидната и индийската раса. В Индия например могат да се срещнат почти всички религии, като най-масовите са: индуизъм, будизъм, мюсюлманство и бахайство, така че този пример е достатъчен, за да покаже колко голямо е разнообразието на хората и тяхната култура в Азия. По-важната информация за континента на контрастите може да се систематизира в следния вид:

  • Най-голям по площ континент в световен мащаб – 44 579 000 км 2 ;
  • Население – 4 милиарда души;
  • Най-висок връх в света – Еверест – 8848 м;
  • Най-дълбокото езеро в световен мащаб – Байкал – 1642 м.

Език и държави

Стотици езици се говорят на територията на Азия, като преобладават: бенгалски, мандарин, хинди и др. Освен тях се говорят руски, китайски, японски и др. Броят на държавите в континента е 48.

Полезни изкопаеми

Азия има разнообразен релеф – плата, равнини, низини, планини, високи върхове. Тя е богата на минерални ресурси поради уникални географски условия. Основните минерали са петрол, въглища, желязо, манган, калай, волфрам, антимон, мед, олово, цинк, алуминий, злато, сребро, слюда и скъпоценни камъни.

Кои места да посетим в континента на контрастите?

Майсторството при посещението на най-красивите места за пътуване в континента на контрастите е да видите по малко от всичко – от небостъргачите на Хонг Конг до невероятните склонове на планината Фуджи и чудесата на места като Ангкор Ват в Камбоджа.

  1. Планината Фуджи, Япония.

Макар че планината Фуджи е действащ вулкан, той не е изригвал от 1708 г. Невероятната заснежена планина е една от „Трите свещени планини“ на Япония, за които традиционно се смята, че притежават особена сила.

  1. Пукет, Тайланд.
Пукет, Тайланд

Пукет е най-големият остров в Тайланд и може да ви зарадва с едни от най-добрите и красиви плажове – бял и мек пясък, тюркоазена вода, докъдето стига погледът.

  1. Пекин, Китай.

Пекин е дом на седем обекта, част от световното наследство на ЮНЕСКО, в това число и Императорският летен дворец с неговите градини, най-старият канал в света и Забраненият град – дворцов комплекс, който е служил като дом на китайските императори 500 години.

Независимо от това, което наистина искате да изпитате по време на почивката си из страната на контрастите, със сигурност има място, където да запълните тази нужда. За да ви помогнем да планирате незабравимо пътуване, разгледайте нашия списък с най-добрите места за посещение в Азия в блога на rual-travel.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Вие успешно се абонирахте за нашия Нюзлетър!

Възникна грешка при изпращането на данните. Моля опитайте отново!

Съгласен съм, предоставените от мен лични данни да бъдат обработвани от Руал Травел за целите, посочени в Общите условия.