fbpx Skip to main content
Български експонати в изложбата „Златната легенда” (The Golden legend”) в Националния музей за западно изкуство в Токио

Български експонати в изложбата „Златната легенда” (The Golden legend”) в Националния музей за западно изкуство в Токио

Известни златни находки, открити в България, намериха своето достойно място в експозицията на изложбата „Златната легенда” в Националния музей за западно изкуство в Токио, която бе открита на 15 октомври 2015 г. Изложбата обединява експонати от региони около Средиземноморието, богати на златни археологически находки, керамика и картини, изобразяващи сцени от митологията и легендите, свързани със златото или изработени от злато и обединени от идеята златото да бъде представено като фактор в човешката история и митология и отношението на човечеството към този ценен метал през различните епохи.
Българските експонати, включени в изложбата са Вълчитрънското златно съкровище, златната диадема от Свещари, експонати от Панагюрското съкровище и от Варненския халколитен некропол, чийто златни находки се считат за най-старото технологично обработено злато в Европа. Начинът на подредба на експонатите, изяществото, красотата и значителният брой на тракийските златни съдовете, фокусират вниманието върху България.

златната диадема от Свещари
златната диадема от Свещари

Организатори на изложбата са Националният музей за западно изкуство в Токио, японският вестник „Токио шимбун“ и японската телевизия „ТBS”.

Изложбата е реализирана с участието на 20 музея от България, Гърция, Италия, Ватикана, Франция, Холандия, Германия, Великобритания, Испания и Япония.

Куратор на изложбата е г-н Такаши Идзука, който в продължение на две години работи съвместно с българските музеи, учени и с Министерството на културата по селекцията на експонатите и договарянето на условията за наемането им.

Изложбата ще бъде представена в Токио (16 октомври 2015 г. до 11 януари 2016 г.), в Музея на изкуството в гр. Сендай, префектура Мияги (22 януари – 6 март 2016 г.) и в Музея на изкуството в гр. Нагоя, префектура Айчи, (1 април – 29 май 2016 г.).

Вълчитрънското златно съкровище
Вълчитрънското златно съкровище
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.