fbpx Skip to main content
Извънреден юбилей на милосърдието

Извънреден юбилей на милосърдието

Папа Франциск обяви през март тази година, по време на църковна служба във Ватикана, организирането на Извънреден юбилей на милосърдието, който ще се проведе от 8 декември 2015 до 20 ноември 2016. Това е наистина голяма новина за вярващите. По принцип Юбилейна година има веднъж на двадесет и пет години и последната беше 2000 г. Следващата би трябвало да е 2025 г. През Юбилейната година се отваря Свещената врата (Porta Santa) – централната порта на базиликата “Свети Петър”, която през останалото време се държи затворена. Отварянето на Светата врата символизира особения път, който води към спасението. Значението на вратата и на преминаването през нея е символично, разбира се, но все пак много вярващи са убедени, че всеки, който има късмета физически да премине през тази врата, ще бъде пречистен. Освен “Свети Петър” Света врата имат и другите три папски базилики в Рим – “Сан Джовани ин Латерано”, “Санта Мария Маджоре” и “Сан Пауло фуори ле мура” и те също биват отваряни само през Юбилейна година. За голямо удовлетворение на католиците, сега хората ще могат извънредно да се възползват от отворените свещенни порти. Очаква се милиони вярващи да се стекат догодина в Рим по повод извънредния Юбилей. За последен път извънреден Юбилей е бил свикван през 1933 г. във връзка с 900-та годишнина от Изкуплението и през 1983 г. – по случай 950-та годишнина от Изкуплението.

С провъзгласяването на извънредна Юбилейна година на Милосърдието, Папа Франциск поставя в центъра на всеобщото внимание милосърдието на Бог, който кани всеки един от нас да се върне при Него.

“Скъпи братя и сестри, често съм мислил за това как църквата може ясно да засвидетелства мисията си да бъде проява на милосърдието. Това е пътуване, което започва с духовната реализация. Така че реших да бъде обявен Извънреден Юбилей, фокусиран върху Божията милост. Тази Свята Година ще започне на предстоящия празник на непорочното зачатие (8 декември 2015 г.) и ще приключи на 20 ноември 2016 г., неделя, деня на нашия Господ Иисус Христос, Цар на вселената и живия лик на милостта Божия. Поверявам организацията на този юбилей на Папския съвет за насърчаване на евангелизацията, така че да може да го осъществим като нов етап от пътуването на Църквата, която, със своята мисия, да донесе на всички Евангелието на Божията Mилост» каза папа Франциск.

Convocación-Jubileo-Misericordia-por-el-papa-francisco-fondo

Mонсеньор Рино Фисикела, председател на Папския съвет за насърчаване на евангелизацията, е главното лице за контакт във връзка с организацията на юбилея. През май 2015 г., на пресконференция на Светия престол, прелатът даде предварителен преглед за реда и условията на юбилейната година. Събота, 11 април 2015 г., по време на честването на Първата вечерня в Неделята на Божествената Милост, стартира официалното представяне и прочитането на булата Misericordiae Vultus (Милосърдния Божий лик), което се състоя в присъствието на папа Франциск, пред Светата порта на базиликата Свети Петър. Булата подчертава необходимостта да се проведе Извънредната Юбилейна Година, за да се запази живо съзнаването за присъствието в света на католическата църква като разпространител на Божията милост. Способността на църквата да общува и да бъде достъпна за всеки човек е голямо  предизвикателство, наследено от Втория ватикански събор. Юбилеят е възможност за развитие към по-всеобхватно отваряне на църквата към хората. Булата също така припомня великите събития от историята на спасението, в които Бог се проявява милостив.

Откриването на юбилея е насрочено за 8 декември 2015 г. Изборът на тази дата не е случайен, в този ден се навършват петдесет години от приключването на Втория ватикански събор.

Misericordiae Vultus

Преди тази дата, като знак за близостта с вселенската Църква на Централноафриканската република, пострадала от насилието на гражданската война, папа Франциск отвори Светата Порта на катедралата в Банги на 29 ноември, по време на апостолското си посещение в Африка.

През светата година ще се проведат множество събирания на отделни категории вярващи:

  • На тези, чиято дейност е свързана със сферата на поклонничеството: 19 до 21 януари 2016 г.;
  • На всички различни категории хора, чиято дейност е свързана със сферата на духовността и на милосърдието: 3 април 2016 г.;
  • Изпращане на мисионери на милосърдието: 10 февруари 2016 г.;
  • Събор на младежи от 13 до 16 години: 24 април 2016 г.;
  • Среща с дяконите: 29 май 2016 г.;
  • Среща със свещеници: насрочена за 3 юни 2016 г.;
  • Среща с болните: насрочена за 12 юни 2016 г.;
  • Младежка среща по повод Световния ден на младежта: в Краков от 26 юли до 1 август 2016;
  • Среща с доброволците: 4 септември 2016 г.;
  • Среща с почитащите култа към Дева Мария: 9 октомври 2016 г.
POrta Santa
Порта Санта (Свещените порти) в базиликата Свети Петър в Рим

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

По традиция в годината на юбилея ще бъдат отворени Свещените Порти в папските базилики. Освен това е разрешено всяка епархия да отвори една или повече свещени порти. Очаква се през следващата година във Вечния град да се стекат милиони вярващи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.