fbpx Skip to main content
ИЗЛОЖБА НА ТВОРБИ НА ПИКАСО В МОНАКО – от 12.07.2013 до 15.09.2013

ИЗЛОЖБА НА ТВОРБИ НА ПИКАСО В МОНАКО – от 12.07.2013 до 15.09.2013

Едно от най-сериозните събития за тази година в богатия артистичен календар на княжество Монако е изложбата „Монако чества Пикасо”, организирана в „Грималди Форум”, по повод 40 годишнината от смъртта на гения на модерната живопис.
Желанието на организаторите е да дадат възможност на публиката  да погледне творчеството на този истински титан в една по-нестандартна светлина. Изложбата акцентира от една страна на любовта, която свързва художника с Лазурния бряг, а от друга страна тя представя една прекрасна селекция от шедьоври, притежание на забележителната частна колекция на Езра и Давид Намад – картини, които рядко са достояние на широката публика.  Повече от 160 творби са включени в тези два тематични ансанбъла:

– „Пикасо на Лазурния бряг”  отвежда посетителя в Антиб, Жуан-ле-Пен,  Голф Жуан, Мужен, Кан – все места, които са ни известни от творбите на Фицджералд и Хемингуей, които събирали световния артистичен и културен елит през първата половина на двадесети век и които привличат силно Пикасо в периода 1920 – 1946 г. Отблясъците на светлината по следиземноморския бряг, морето и прекрасния пейзаж са извор на вдъхновение за твореца.
– „Пикасо в колекцията Намад”  предоставя на публиката изключителната привилегия да се заподнае с шедьоври на Пикасо, които представляват гръбнака на тази уникална в световен мащаб колекция, събирана от братята Езра и Давид Намад през последните петдесет години.  Изложени са 115 картини от колекцията.

Image

Давид Намад пред версията H и версията J на „Алжирски жени”: „Мога да стоя с часове и да съзерцавам „Алжирски жени”, казва един от най-влиятелните хора с съвременния свят на изобразителното изкуство. 
През 1954 г. Пикасо прави нова интерпретация или „римейк”, както бихме казали днес, на прочутите „Алжирски жени” на Делакроа (1833-34). В тези картини той внишава от една страна дълбоките си връзки със старите майстори и уважението си към тях, а от друга – желанието си да си съперничи с тях. Той прави 15 версии и не желае да ги разпродава поотделно. Това са наистина вълнуващи творби, защото те отдават заслуженото и на Матис – най-големият съперник на Пикасо, с който той се състезава, но когото в същото време той дълбоко уважава и на когото се възхищава. Разбира се, петнадесетте къртини днес вече са разделени – не са в една колекция, но колекцията Намад притежава две от тях и посетителите на изложбата могат да им се насладят.
Скъпи приятели, имаме още малко време, за да не пропуснем тази епохална изложба, която би била достъпна за вас, ако пътувате с нашите екскурзии до Ница или до Париж и замъците по Лоара през началото на септември.

Image

Image

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.