fbpx Skip to main content
Иран – непознатият наследник на древна Персия

Иран – непознатият наследник на древна Персия

Иран е една от най-непознатите за туристите мюсюлмански държави и същевременно една от най-интересните. Името на древна Персия е променено на Иран като по-обединяващо за арийското население.

Персия произлиза от Персис – древногръцка форма на Парс (или фарс), област, намираща се в югозападната част на страната. Многовековната история на Персия може грубо да се раздели на няколко периода. Първият от тях обхваща най-древната история и консолидирането на персийската империя от цар Кир ІІ Велики с официална религия зороастризъм и последващо нашествие на арабите. Следва ислямизиране на страната и нашествия на селджуки, монголи и тимуриди. Истинското възраждане на Персия става при управлението на Сефевидите.

Древен град Бам
Древен град Бам

Персийската империя е грандиозно политическо формирование, една от най-големите държави познати на световната история, обхващаща земите на Иранското плато, Мала Азия, Египет и Европа. Доминиращ етнос в нея са персите – индоевропейско племе, населявало земите на днешен Иран в периода Х-ІХ в.пр.н.е.

Иран идва от старата форма „Арианам“ – „Земя на арийците“.

Самите персийци отдавна наричат своята страна така, а от 1935 г. официално налагат това име и пред останалия свят.

Днес Иран е една от малкото страни в света, която официално почита арийския си произход. Още древните персийски царе преди Христа се титулуват „Цар на арийците“.

Иран е център на най-древните цивилизации в света.

Ислямската република е втора по големина страна в Близкия Изток и седемнайсета в света с площта си от 1 648 195 кв. км и с население от около 75 милиона души.  Това е една от най-гъсто населените държави в региона и единствената, която има излаз на Каспийско море и Индийския океан.

Иран заема не само стратегическо местоположение между Близкия изток, Централна Азия и Южна Азия, а има и значителни запаси от нефт и природен газ. Столицата, Техеран е най-големият град и най-важният политически, културен и стопански център в страната.

Техеран
Техеран

Преобладаващата част от територията на Иран е заета от иранското плато. Като цяло релефът е планински с десетки скалисти вериги и хребети. Планинските райони са най-гъсто населени.

В планинската верига Алборз, която е къса и тясна и обгражда Каспиското крайбрежие, се намира най-високият връх в Иран – Дамаванд, с височина над  5 600 метра.

Планинска верига Алборз
Планинска верига Алборз

Съществена част от територията е заета от пустини и полупустини.

Независимо от трудните природни и политически условия иранците са добронамерени вежливи и усмихнати хора, наследили многовековна мъдрост и богата култура, която си заслужава да бъде видяна и споделена.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.